fallback

Грийнспан: Виждането, че САЩ може да заема средства неограничено, е грешно

Всичко зависи от лихвите и ако те се вдигнат, правителството няма да може да емитира толкова дълг, смята бившият шеф на Фед

14:51 | 18.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Виждането, че САЩ разполагат с огромен капацитет да заемат средства на капиталовите пазари, е подвеждащо, смята бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан. Причината за това е опасността правителството да не може да си позволи по-високи лихви за обслужване на дълга, посочва специалистът.

„Въпреки огромния ръст на държавния дълг през последните три месеца – от 5,5 на 8,6 трлн. долара, инфлацията и дългосрочните лихвени проценти, които са типичните симптоми за фискалното състояние, остават значително подтиснати“, посочва Грийнспан, цитиран от CNBC.

Според нето тези обстоятелства водят до измамното чувство на самодоволство и стремеж към емитиране на нов дълг, което може да има тежки последици за американската икономика. Освен това кредитният рейтинг на американските правителствени облигации не бива да се счита за безрисков, предупреждава той.

Държавните ценни книжа носят лихвен риск и Грийнспан посочва, че ако емитираният дълг се удвои в рамките на една нощ например, то новите облигации ще продължат да носят нулев кредитен риск, но държавата ще трябва да плаща далеч по-високи лихви, за да се съгласят инвеститорите да ги купят.

Грийнспан посочи още, че САЩ не могат да си позволят подценяване на назряващата фискална криза и затова трябва да се водят политики, които да ограничават разходите на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още