fallback

Индексите на Wall Street се понижиха след данните за пазара на труда

От разпродажбите на акции най-много пострадаха производителите на стоки с дълготрайна употреба

17:46 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Неочакваното увеличение на новите молби за помощи при безработица в САЩ през миналата седмица поднови притесненията за състоянието на пазара на труда и възстановяването на щатската икономика. В резултат на това и трите главни индекса на Wall Street поеха остро надолу в началото на днешната сесия.

От разпродажбите на акции най-много пострадаха производителите на стоки с дълготрайна употреба, в това число Caterpillar, Boeing, Honeywell и Deere. Техните акции поевтиняват с над 1% в сутрешната търговия.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани американски компании Dow Jones IA се понижава с 0,7% до 10 338,19 пункта час след началото на сесията. Широкият S&P 500 губи 0,6% до 1 107,61 пункта, а на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,7% до 2 291,05 пункта.

И трите борсови измерителя приключиха вчерашната волатилна сесия на неутрална зона, след като промениха многократно посоката на своето движение.

Поредицата от икономически данни за САЩ от днес показа, че цените на потребителските стоки падат за втори пореден месец през май, а първоначалната безработица се е повишила неочаквано през миналата седмица. Междувременно стана ясно, че нарастването на вноса в началото на тази година е повишило и отрицателното салдо по текущата сметка на страната до 109 млрд. долара през първото тримесечие.

Малко след това излязоха данните за индекса на водещите индикатори, който предсказва развитието на американската икономика в бъдеще. Той се повиши за 13-ти път през последните 14 месеца, като добави 0,4% на месечна база през май, след като през април остана без промяна.

Показателят се изчислява от бизнес организацията с идеална цел Conference Board. Нейните икономисти уточняват, че стойността му към май е доста над последния му пик от декември 2006 г., което загатва за трайно възстановяване на американската икономика от кризата.

Британската петролна компания BP отново ще бъде в центъра на внимание днес, защото нейният главен изпълнителен директор Тони Хауърд ще свидетелства пред щатския Конгрес във връзка с причинения от нейната платформа Deepwater Horizon нефтен разлив в Мексиканския залив.

В сряда BP обяви, че ще задели 20 млрд. долара за погасяване на щетите от екологичната катастрофа и че няма да плаща дивидент на своите акционери през тази година. Акциите на петролната компания поскъпват с 0,2% до 31,92 долара на Нюйоркската петролна борса в сутрешната търговия.

Акциите на AOL поевтиняват с 1,3% до 21,99 долара на Нюйоркската фондова борса, след като интернет компанията обяви, че ще продаде или закрие своята социална мрежа Bebo.

Щатският долар поевтинява срещу еврото, лирата, йената и швейцарския франк. Цената на петрола пада с 0,6% до 77,24 долара за барел, докато златото с доставка през август поскъпва с 1,2% до 1 244 долара за тройунция. Доходността на американските държавни ценни книжа с десетгодишен матуритет пада с 5 базисни пункта до 3,20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още