fallback

Фед ще анализира връзките между големите американски банки

Председателят на Фед Бен Бернанке подкрепи прекратяването на практиката "прекалено голям, за да фалира"

11:08 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке съобщи, че централната банка на САЩ е разработила програма, чрез която ще анализира връзките между най-големите американски банки, пише MarketWatch.

По време на пресконференция в Ню Йорк, посветена на реформата във финансовия сектор, той е заявил, че по този начин ще се идентифицират по-добре потенциалните канали за "зараза във финансовия сектор".

Бернанке говори пред група от 15 икономисти, които обсъдиха начините за поправяне на слабостите във финансовата система, за да се избягват в бъдеще тежки финансови кризи като тази от 2008 г.

Като надзорен орган на финансовата система Федералният резерв ще подобри информираността си за големите експозиции на банките към други банки, небанкови финансови институции и корпоративни кредитополучатели.

Сред дискутираните идеи бе и създаването на банкова регулаторна агенция в САЩ. Тя обаче не получи подкрепа от председателя на Федералния резерв, който я отрече с аргумента, че подобна агенция ще стане причина за пропуски във финансовия надзор.

Бернанке обаче застана зад двата основни принципа, заложени в доклада на събралите се икономисти.

Първият е, че финансовите регулаторни органи не трябва да се фокусират върху състоянието на отделна финансова институция. Вместо това те трябва да вземат предвид редица други фактори, включително и стабилността на финансовата система като цяло и взаимодействието на банката с пазара.

Вторият принцип е, че практиката "прекалено голям, за да фалира", трябва да се преустанови. Бернанке увери, че законопроектите, които се обсъждат в момента от Конгреса, съдържат необходимите наредби, за да може тази практика да изчезне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още