fallback

Щатските законодатели остро разкритикуваха петролните компании

Плановете им за реакция на кризи като тази с петролния разлив в Мексиканския залив на практика били безполезни

20:20 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските законодатели обвиниха големите петролни компании, че плановете им за реакция на кризи като тази с петролния разлив в Мексиканския залив на практика са безполезни, предаде Ройтерс.

Петима висши ръководители на петролни компании дадоха показания пред Камарата на представителите на САЩ във връзка с разлива. Те са защитили методите си за добив предвид перспективите за нови рестриктивни регулации в сектора.

Изслушването е много важно за петролната индустрия, тъй като законодателите в САЩ вече обмислят какви са законовите възможности за справяне с разлива в Мексиканския залив, както и евентуално увеличаване на санкциите за компаниите в такива случаи.

Ръководителите обаче не са успели да убедят законодателите, че компаниите Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips и Royal Dutch Shell имат по-добри планове за реакция в такава ситуация от тези на BP.

BP все още се опитва да спре изтичането на петрол от потъналата преди близо два месеца платформа в Мексиканския залив.

Компанията Exxon Mobil е била разкритикувана, че, според представените й планове, изглежда е повече загрижена за представянето си пред медиите в случай на инцидент, отколкото за околната среда.

Един от членовете на комисията, пред която е било изслушването – Хенри Уаксман, е посочил, че представените стратегии на компаниите са почти идентични, като всичките включват методите, които се оказаха неуспешни за овладяване на сегашния разлив. Нито една от компаниите няма адекватен план, е заявил той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още