fallback

Новината за рейтинга на Гърция разклати щатската борса

Борсовите индекси в САЩ заличиха част от печалбите си заради противоречивите сигнали от Европа

23:00 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първата борсова сесия за новата седмица завърши с минимални понижения за водещите индекси, макар стартът на търговията да не предвещаваше подобно развитие.

В началото на днешната търговия индексите на борсата в Ню Йорк поеха уверено нагоре, запазвайки положителната си инерция от края на миналата седмица. За това помогнаха добри икономически данни от Европа, свързани с индустриалното производство в еврозоната, както и силното поевтиняване на щатския долар.

В средата на сесията обаче дойде новината, че рейтинговата агенция Moody’s е взела решение да понижи драстично рейтинга на Гърция и правителствените облигации на страната вече попадат в категорията на некачествените ценни книжа.

Това разклати настроенията и водещите индекси изгубиха инерцията си и се оцветиха в червено. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи с 20 пункта до 10 191 пункта, докато широкият индекс S&P 500 заличи минималните 1,93 пункта до 1 089,67 пунта.

Показателят Nasdaq Composite пък напредна с минимално 2 244 пункта.

Днес особено активна бе търговията с акциите на петролния гигант ВР, които изгубиха близо 10 на сто от стойността си. Това стана заради изказване на президента на САЩ Барак Обама, който обяви, че BP трябва да създаде фонд, който да поема разходите за борба с последиците от влошаващата се ситуация с петролния разлив на компанията в Мексиканския залив. Той ще се срещне с ръководството на BP в сряда.

Днес американският долар загуби близо 1 на сто спрямо еврото, като по-рано през деня зелените пари се движеха дори с по-голяма загуба, но част от нея бе заличена след новините за Гърция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още