fallback

САЩ опитоми инвеститорите в ДЦК въпреки големия си дълг и дефицит

Държавният дълг на САЩ е скочил с 20% през последните 12 месеца, но въпреки това лихвите по него са паднали от средно 2,75% на 2%

08:05 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке успя да опитоми инвеститорите в държавни ценни книжа (ДЦК) въпреки силните сътресения на финансовите пазари през последните месеци, които не пропуснаха и пазарите на дългови ценни книжа.

И докато инвеститорите наказват най-задлъжнелите европейски страни с по-високи лихвени проценти по техните ДЦК, доходността на американските държавни облигации е паднала до средно 2% през тази година в сравнение с 2,75% преди година, показва проучване на Bloomberg.

Доходността на американския национален дълг се е понижила чувствително през последните 12 месеца, въпреки че размерът на търгуемия непогасен американски дълг се е повишил с 20% междувременно до 7,96 трлн. долара. Лихвените проценти по гръцките 10-годишни ДЦК е с 4,94 процентни пункта по-висока от тази на американските ДЦК със същия падеж в момента в сравнение със средна разлика от 0,68 процентни пункта през последните пет години.

Рекордно ниският основен лихвен процент в САЩ, както и занижената инфлация в страната, са главните фактори, които карат дори и най-строгите защитници на фискална дисциплина да влагат своите средства в щатски ДЦК. При тези условия те могат да се възползват от разликата в доходността на краткосрочните и дългосрочните ДЦК, без да се опасяват, че инфлацията може да обезцени реализираната печалба.

Според Едуард Ярдени, ръководител на изследователската компания Yardeni Research, инвеститорите в ДЦК са с вързани ръце, докато централните банки поддържат основните си лихвени проценти близо до нула. През 1983 г. той въвежда термина „bond vigilantes” за инвеститорите, които, в знак на протест към проинфлационната парична или фискална политика, продават облигации с цел да повишат доходността по държавния дълг.

Той допълва още, че докато краткосрочните лихвени проценти в САЩ са толкова ниски, инвеститорите в ДЦК не биха протестирали срещу високите нива на задлъжнялост на страната. Щатските ДЦК са най-често търгуваните ценни книжа с фиксиран доход в света.

През миналата година те донесоха на своите държатели загуба от средно 3,72%, но възвращаемостта им от началото на тази година възлиза на 4,49%, показват изчисления на Bloomberg. Това е най-силният старт на годината за тях през последните седем години, съгласно индекса на Bank of America Merrill Lynch, който следи доходността на американските ДЦК.

Доходността на 10-годишните американски ДЦК в края на миналата седмица бе 3,28%, а най-високата й стойност за тази година бе отчетена на 5 април и бе в размер на 4%.

Щатските ДЦК се очертават като средство за съхранение на стойността през тази година, след като индексите на фондовите борси по целия свят поеха надолу на фона на усилията на страните от еврозоната да съкратят своите големи бюджетни дефицити.

Лихвените проценти по десетгодишните американски ДЦК са ниски в абсолютно изражение, но в същото време са значително над средните си нива сравнение с доходността на двугодишните щатски ДЦК. Тази разлика в момента възлиза на 2,51 процентни пункта в равнение с 1 процентен пункт през последните 30 години.

Това означава, че доходността на инвестицията в по-дългосрочни държавни облигации на САЩ е скочила повече от два пъти над лихвата по краткосрочните ДЦК. Пазарните анализатори предвиждат, че тя ще се повиши до 3,8% до края на тази година, а това е много под средното й за последните 30 години ниво от 7,18%. Това показва, че в момента инвеститорите изискват от американската държава близо два пъти по-ниска лихва, за да финансират със своите покупки на ДЦК разходите на правителството.

Ниските лихвени проценти по американския национален дълг отразяват и засиленото търсене на сигурни активи от страна на инвеститорите на фона на фискалната криза в Европа. Страховете от несъстоятелност на някоя от страните в еврозоната увеличиха покупките на долари и американски ДЦК, които се считат за едни от най-сигурните инвестиции.

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 9,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2009 г. от 3,2% от БВП през 2008 г. заради разходите на правителството за стимулиране на икономиката и за подпомагане на финансовия сектор. Банките са държали американски ДЦК за 1,51 трлн. долара през април, което е с близо 37% повече спрямо началото на 2008 г. и най-високо ниво от 1973 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още