fallback

Бордът на директорите на BP ще обсъжда дивидентите в понеделник

Британската компания е под засилен натиск от американското правителство да използва парите за дивиденти за почистването на Мексиканския залив

13:21 | 12.06.10 г.

Директорите на британската петролна компания BP ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят дали да спрат раздаването на дивиденти на акционерите, съобщи BBC. 

След това директорите ще се срещнат с американския президент Барак Обама в сряда, но в близко бъдеще не се очаква да бъде направено изявление за плащанията на дивиденти.

BP е под засилен натиск от страна на американското правителство, което иска компанията да използва средствата за плащане на почистването на Мексиканския залив от петролния разлив.

„За известно време не се очаква да бъде направено съобщение, но изглежда по-вероятно BP да спре плащанията на дивиденти в общ размер на 1,8 млрд. паунда на тримесечие, които раздава на акционерите, докато не изчисли окончателната огромна сметка за щетите в Мексиканския залив и докаже на Белия дом, че може да покрие тези разходи”, коментира бизнес редакторът на BBC Робърт Пестън.

Акциите на BP затвориха на цена от 390 пенса за брой в петък, възстановявайки загубите от четвъртък. Въпреки това обаче цената на книжата на петролната компания е паднала почти наполовина от инцидента на платформата Deepwater Horizon на 20 април насам.

Тази седмица кризата започна да придобива по-политически измерения, след като британският премиер Дейвид Камерън и някои министри коментираха разлива за първи път.

Председателят на BP Карл-Хенрик Сванберг, който е поканен на среща с Обама следващата седмица, по-рано е разговарял с Камерън и британския финансов министър Джордж Озбърн.

Според говорител на Даунинг стрийт Камерън е казал на председателя на BP, че е „разстроен и обезпокоен” от екологичните щети, причинени от разлива.

„Той заяви, че е в интереса на всички BP да остане финансово силна и стабилна компания”, посочва говорителят.

Днес Камерън и Обама ще обсъдят въпроса в телефонен разговор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още