fallback

Дългът на САЩ може да достигне 19,6 трлн. долара през 2015 г.

Тази година дълговете на най-голямата икономика ще бъдат в размер на 13,6 трлн. долара, показва правителствен документ

11:50 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дълговете на САЩ ще достигнат 13,6 трлн. долара до края на тази година, а през 2015 година те вече ще са в размер на 19,6 трлн. долара, показва доклад на финансовото министерство на страната, изпратен до Конгреса.

Изчисленията сочат, че тази година дълговете на САЩ ще бъдат в размер на 93% от брутния вътрешен продукт, а през 2015 година вече ще са 102% от БВП, предава CNBC.

“Икономическите експерти на президента смятат, че 1 процент ръст на БВП може да създаде около 1 млн. работни места, а именно този един процент е това, което губим заради тежестта на дълговете за икономиката“, смята Дейв Камп, републиканец от Камарата на представителите.

През последните години държавният дълг на САЩ се увеличи значително заради икономическата криза и разходите на правителството за спасяване на Wall Street, войните в Ирак и Афганистан и подкрепата за икономиката.

Увеличаващите се дългове допринасят за нарастване на недоволството сред избирателите преди предстоящите през ноември частични избори за двете камари на американския Конгрес. Надеждите на републиканците са свързани с връщането на контрола, който през последните години е в ръцете на демократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още