fallback

Щатските индекси се задържаха на отрицателна територия

Dow Jones се е понижил с 6% от началото на тази година, като се върна на нивата си от ноември 2009

18:05 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия на Wall Street започна с леки повишения на трите основни индекса, но малко след това те се върнаха на отрицателна територия заради изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви, че централната банка на САЩ ще вдигне лихвите преди икономиката да достигне състояние на пълна заетост.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-търгувани и ликвидни борсови компании в САЩ, се понижава с 0,1% до 9 806,34 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 отстъпва с 0,2% до 1 048,1 пункта, а най-силно с 0,9% до 2 152,96 пункта потъва индексът Nasdaq Composite, в който влизат всички компании от борсата Nasdaq.

Разочароващите данни за заетостта в САЩ през май в петък и подновените притеснения за големия дълг на държавите понижиха котировките на Wall Street през последите две сесии. В резултат на това Dow се намира с 6% под нивата си от края на 2009 г., S&P 500 се е понижил с 6,3%, а Nasdaq е изгубил 5,4%.

Неясните перспективи пред световната икономика повишиха силно курса на долара през последните дни, а очакванията, че правителствата може да обезценят дълга си чрез висока инфлация, повишиха цената на златото до нови рекордно високи нива от над 1 250 долара за тройунция.

Икономическите данни за САЩ днес показаха, че песимизмът на американските потребители се засилва и през юни. Това стана ясно от ежемесечното проучване на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник Investor's Business Daily, което показа, че индексът на потребителското доверие на IBD/TIPP се е понижил неочаквано до 46,2 пункта през юни в сравнение с 48,7 пункта за май.

През август 2009 г. измерителят на потребителското доверие се завърна в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи за подобряване на потребителските нагласи, но два месеца по-късно отново тръгна надолу. Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 потребители в САЩ и следи тяхната оценка за текущите икономически условия, очакванията им за следващите шест месеца, както и доверието им в икономическата политика на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още