fallback

Бернанке: Ще вдигнем лихвите преди достигането на „пълна заетост“

Безработицата в САЩ няма да намалее бързо, смята шефът на Федералния резерв

10:30 | 08.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

„Не може да чакаме безработица да спадне до желаното ниво или пък инфлацията да излезе извън контрол, за да започнем да вдигаме лихвите“, е заявил председателят на Федералния резерв Бен Бернанке.

Макар че Фед ще повиши рекордно ниските лихви преди икономиката да достигне „пълна заетост“, от централната банка не знаят кога този процес ще започне, е казал Бернанке. „Банковата система не е напълно оздравена, а кредиторите са предпазливи в отпускането на заеми“.

Според него икономическото възстановяване в страната няма да намали бързо безработицата, която ще остане висока за известно време.

Имайки предвид дълбочината на рецесията, възстановяването ще бъде с умерени темпове, е казал той по време на интервю за ABC News, цитирано от Bloomberg.

Миналата седмица шефът на Фед изрази безпокойство от високата цена на безработицата в САЩ.

През изминалия месец безработицата спадна до 9,7% от 9,9% през предходния. Тя беше 4,6% през август 2007, когато започна финансовата криза.

На последната си среща на 27-28 април Бернанке и неговите колеги прогнозираха 3,2-3,7% ръст на щатската икономика през 2010 и безработица от 9,1-9,5% през последното тримесечие на годината. Те ще изнесат актуализирани икономически прогнози на следващата си среща във Вашингтон на 22-23 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още