fallback

Индексите в САЩ поеха нагоре след петъчните разпродажби

Най-търгувани са акциите на финансовите и петролните компании

17:46 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

И трите основни борсови индекса в САЩ поеха нагоре, макар и колебливо, в началото на днешната сесия след разпродажбите в петък, които им донесоха загуби от над 3%. Притесненията за големите държавни дългове на европейските страни постепенно утихнаха, след като днес стана ясно, че правителството на Унгария вероятно спекулира с възможността от фалит на страната, за да не изпълни предизборните си обещания за намаляване на данъците.

Междувременно новината, че британската петролна компания British Petroleum (BP) е постигнала напредък при овладяването на петролния разлив в Мексиканския залив, причинен от избухването на нейна платформа, повиши акциите на петролните компании.

Dow Jones IA, който обединява най-търгуваните и големи американски борсови компании, се повишава с 0,2% до 9 949,20 пункта час след началото на търговията. Стойността на индекса остава под ключовите 10 хил. пункта и се е понижила с 4,5% от началото на тази година.

Междувременно широкият индекс S&P 500 нараства с 0,2% до 1 066,44 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Compoiste, остава без промяна. Най-търгувани са акциите на финансовите и петролните компании, начело с Bank of America, Citigroup и BP.

В края на изминалата волатилна седмица Dow Jones падна до най-ниското си ниво за последните четири месеца, след като петъчните данни за заетостта в САЩ показаха, че частният сектор почти не е създал нови работни места през май.

Единствените икономически данни за САЩ от днес ще излязат малко преди края на сесията и се очаква да покажат, че потребителското кредитиране в страната остава занижено и през април. Малко по-късно днес председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за състоянието на американската икономика.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпва с 0,4% до 71,88 долара за барел, докато доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се понижава с 2 базисни пункта до 3,21%. Дълговата криза в Европа превърна американските облигации в едни от най-търсените финансови инструменти от инвестиционните компании в САЩ заради ролята им на убежище в периоди на финансова и икономическа несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още