fallback

Щатските индекси потънаха след слаби данни за заетостта

Dow Jones се понижава с 1,6% заради разпродажби в минния и финансовия сектор

17:31 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Разочароващите данни за заетостта в американската икономика през май, както и тревожните новини за състоянието на унгарската икономика, понижиха силно индексите на Wall Street в началото на последната за тази седмица борсова сесия.

Индексът на 30-те най-големи и активно търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се понижава с 1,6% до 10 093,33 пункта един час след началото на сесията. Широкият S&P 500 в същото време потъва с 1,4% до 1 087,63 пункта, воден от финансовите и добивните компании.

На борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite губи 1,2% до 2 273,47 пункта. Вчерашната сесия завърши с повишения за индексите главно заради технологичния сектор.

Преди началото на днешната търговия стана ясно, че американската икономика е разкрила 431 хил. нови работни места през май, от които 411 хил. са временни позиции, разкрити от правителството във връзка с преброяването на населението на САЩ през тази година. Икономистите очакваха по-голямо увеличение на заетостта от 521 хил. души.

Над 15 млн. души в най-голямата икономика на света остават безработни към края на май, от които над половината са изгубили своята работа по време на икономическата криза. Нивото на безработица в САЩ през май се понижава до 9,7% от 9,9% през април.

Слабите данни за заетостта в САЩ увеличиха притесненията на инвеститорите за състоянието на американската икономика и ги накараха да продават акции, петрол и други по-рискови активи за сметка на щатската валута. В резултат на това курсът на долара срещу еврото стигна най-силното си ниво през последните четири години, като скочи до 1,2060 долара за евро.

За това помогна и изказването на говорителя на унгарското правителство, който заяви, че икономиката на страната се намира в много тежко състояние, в предишното правителство е манипулирало реалните статистически данни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още