fallback

Федералният резерв обмисля вдигането на лихвения процент

Щатската централна банка трябва да вдигне основния лихвен процент от 0 на 1% до края на лятото

13:38 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Трима високопоставени представители на Федералния резерв казаха в четвъртък, че скоро може да настъпи моментът за вдигане на лихвените проценти в САЩ, на фона на все по-силното възстановяване на икономиката и въпреки високото ниво на безработицата, пише CNBC.

Щатската централна банка трябва да вдигне основния лихвен процент от сегашните близки до нулата нива на 1% до края на лятото, е казал Томас Хениг, президент на Фед в Канзас сити.

Стратезите на Фед трябва скоро да започнат да обмислят затягането на валутната политика, казва шефът на Фед в Атланта Денис Локхарт, въпреки че се въздържа да препоръча незабавното вдигане на лихвения процент.

Въпреки че икономическите условия все още не предполагат вдигането на лихвата, „ние трябва да сме подготвени и трябва да сме готови да направим това много бързо“, казва президентът на Фед в Далас Ричард Фишер.

Коментарите на тримата представители на Фед разкриват нервността сред правителствените стратези за това, че са оставили лихвените проценти твърде ниски за твърде дълго време на фона на все по-силния растеж в САЩ и въпреки несигурността, породена от дълговата криза в Европа.

„Реалистично е да приемем, че икономиката ще понесе добре това умерено покачване на лихвените проценти“, казва Хениг.

Локхарт предупреждава и за риска от инфлация. „В светлината на заздравяването на икономиката и повишаващата се стабилност на финансовите пазари, твърде ниските лихвени проценти ще станат излишни като стимул за икономиката и ще се превърнат в проблем за запазването на ценовата стабилност“, казва той.

За Фишер инфлацията „определено не е проблем“ и перспективата за дефлация, въпреки че е слабо вероятна, го притеснява повече. Макар затягане на валутната политика да „не е наложително точно сега, може би се приближаваме към този момент, особено докато имаме растеж на икономиката“, казва той.

В отговор на най-тежката финансова криза от поколения Фед намали лихвените проценти на практика до нула и стартира спасителни програми, сред които придобиването на 1,7 трилиона съкровищни и ипотечни бонове.

От миналото лято БВП на САЩ започна да расте и за първите три месеца на годината се повиши с 3% на годишна база. Въпреки растежа на икономиката безработицата остава висока. През април безработицата в САЩ е била 9,9% и се очаква да остане повишена и в обозримо бъдеще.

Хениг предлага Фед да увеличи лихвения процент до 1%, да изчака, за да оцени ефекта от затягането на валутната политика, и впоследствие „сравнително бързо“ да повиши лихвите допълнително до нива от над 3% .

Освен това Хениг предлага още сега, преди да вдигането на лихвата до 1%, Фед да продаде някои от ипотечните активи, придобити по време на кризата. Това мнение се споделя от Фишер, който казва, че не би се противопоставил на „своевременна“ продажба на активи дори преди вдигането на лихвите.

Мнението на Локхарт съвпада повече с официалната позиция на Фед, според която Резервът трябва да започне затягането на фискалната политика с източване на резервите от банковата система и повишаване на лихвения процент. Според него продажбата на активи трябва да бъде оставена за по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още