fallback

BP ще плати за пясъчна бариера пред крайбрежието на Луизиана срещу разлива

Междувременно Fitch понижи рейтинга на петролната компания от AA+ на AA

16:21 | 03.06.10 г.

Петролната компания BP обяви, че ще плати за строителството на шест пясъчни бариери пред крайбрежието на американския щат Луизиана в опит да предпази уязвимите мочурища там от огромния петролен разлив, съобщи BBC.

Проектът ще струва около 360 млн. долара, казват от BP, която се опитва да спре изтичането от повреден кладенец в Мексиканския залив.

Пясъчните бариери ще бъдат съединени, така че да формират верига от крайбрежни острови, образувайки 80-километрова бариера.

Междувременно разливът приближава белите пясъчни брегове на Северозападна Флорида. Той е само на 11 км от Пенсакола в Западна Флорида. Според някои прогнози петролът може да достигне бреговете на Флорида до петък.

Междувременно кредитната агенция Fitch понижи рейтинга на BP от AA+ на AA. Ходът отразява „мнението на Fitch, че рисковете за бизнес и финансовия профил на BP продължават да нарастват след инцидента с платформата Deepwater Horizon“.

BP възобнови усилията да спре изтичането, след като трион, който беше заседнал в дебела тръба на морското дъно с часове, беше освободен. Компанията се опитва да овладее разлива, като отреже разрушената тръба и я запечата.

„Справедлива критика“

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал заяви, че Белият дом е накарал BP да заплати строителството на пясъчните бариери. Това той направи по време на емоционална пресконференция след оглед на крайбрежните мочурища.

През последните няколко дни Джиндал остро разкритикува администрацията на Обама и BP за това, че твърде бавни в реакцията си на кризата. „Всеки ден, който чакат, всеки ден, който ни карат да чакаме, губим битката да предпазим крайбрежието си“, каза той.

В свое изявление от BP посочиха, че „са ангажирани с реализирането на най-ефективните мерки за предпазване на крайбрежието на Луизиана“.

Главният изпълнителен директор на компанията Тони Хейуърд заяви, че е „напълно справедлива критика“ да се каже, че компанията му е била неподготвена за бедствието. В интервю с Financial Times той коментира: „Не разполагахме с нужните ни инструменти“.

Междувременно двама демократи сенатори изпратиха писмо до Хейуърд с призив да спре плащанията на акционерите на стойност 10 млрд. долара, докато не бъдат изплатени всички разходи за почистване и компенсации.

От BP изчислиха, че бедствието досега струва на компанията приблизително 990 млн. долара. Проектът за пясъчната бариера ще увеличи сметката за BP до около 1,4 млрд. долара.

Изтичането на петрол започна на 20 април след взрив на платформата Deepwater Horizon, наета от BP, който уби 11 работници.

Океански петролни разливи

Най-голям разлив  Войната в Персийския залив, Кувейт, 1991 г. - 5,7 млн. барела

Най-голям разлив от един кладенец Ixtoc 1, Мексико, 1979 г. – 3,3 млн. барела

Най-голям разлив в САЩ Deepwater Horizon, Мексиканския залив, от 20 април 2010 г. и продължава – 528 хил. - 836 хил.*

Предишен най-голям разлив в САЩ Exxon Valdez, Аляска, 1989 г. - 260 хил.

*12-19 хил. барела на ден Източник: Oil Spill Intelligence Report, всички данни са приблизителни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още