fallback

Рекордна глоба от близо $50 млн. за JPMorgan във Великобритания

Инвестиционната банка е нарушавала изискването за отделяне на клиентските от фирмените средства в продължение на седем години

15:46 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската инвестиционна банка JPMorgan Securities беше глобена във Великобритания с рекордните 33,3 млн. паунда (49,1 млн. долара) заради това, че не е успяла да защити средства на свои клиенти за милиарди долари в продължение на близо седем години, съобщава Ройтерс.

Клиентите на компанията не са претърпели загуби вследствие на нарушението, но британският финансов регулатор (FSA) желае да демонстрира твърдост след острите обвинения, че не е забелязал и преустановил прекомерните рискове в банковия сектор, което допринесе за най-тежката кредитна криза от Втората световна война насам.

Отправяйки категоричен сигнал към другите банки, опериращи в страната, FSA обяви, че в периода ноември 2002 – юли 2009 JPMorgan не е защитила адекватно клиентски средства в размер между 1,9 млрд. и 23 млрд. долара.

„Тази глоба изпраща ясно послание до финансовите фирми от всякакъв калибър, че трябва да обезпечат отделянето на клиентските средства според правилата на регулатора.

“Този случай ще накара компаниите да се замислят, а в момента се разследват още няколко подобни случая“, е заявила Маргарет Коул, ръководител във FSA.

Правилата на британския финансов регулатор изискват клиентските средства да бъдат отделени от фирмените, и да се съхраняват в отделни сметки с попечителски статут, за да бъдат защитени в случай на фалит на фирмата.

JPMorgan Securities обаче не е направила това за клиентските си средства, като неспазването на правилата е останало незабелязано в продължение на седем години.

При налагането на най-тежката глоба в своята история, FSA е взел предвид факта, че провинението не е умишлено, и че JPMorgan е докладвала за грешката, незабавно е отстранила нередностите и е сътрудничила на регулатора. Заради оказаното съдействие първоначалната глоба е била намалена с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 27.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още