fallback

САЩ се нуждаят от дългосрочно финансиране, за да не допуснат ликвидна криза

Правителството повтаря грешката, която мнозина направиха, теглейки краткосрочни ипотеки с плаващи лихви, смята анализаторът Джим Креймър

16:39 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американското правителство в момента прави същата грешка, която направиха преди време хората, които взеха ипотечни заеми с променливи лихви, коментира пазарният анализатор Джим Креймър пред CNBC.

Тези хора смятаха, че ще спестят пари в краткосрочен план от ниските тогава лихви по ипотеките, но получиха жесток удар с повишаването им по време на финансовата криза.

Понастоящем САЩ заемат голямо количество краткосрочни средства, които ще бъдат дължими след пет години, вместо да се възползва от огромното търсене на дългосрочни щатски ДЦК, които са сигурно убежище на фона на европейската дългова криза.

По този начин САЩ може да фиксират дългосрочна лихва, която, макар и малко по-висока от тази по краткосрочните книжа, е неимоверно ниска за такъв матуритет.

„Най-големият финансов риск за Америка е евентуална ликвидна криза, причинена от наличието на твърде много краткосрочен дълг“, твърди анализаторът. „В някакъв момент ние ще трябва да подновим това финансиране и е вероятно това да стане на много по-високи лихви“.

През последните две години САЩ емитират предимно краткосрочен дълг поради ниските лихви. Това е същата грешка, която много хора направиха преди време, теглейки 2/3-годишни ипотечни заеми с плаваща лихва, и това ги разори.

Американското правителство трябва да смени начина на финансиране, убеден е Креймър. Той смята, че ликвидната криза може да се избегне чрез емитирането на 2 трлн. долара 30-годишни държавни облигации, с което ще се фиксират за много дълъг период преобладаващите сега ниски лихви.

Мнозина, според него, са обезпокоени от начина, по който правителството се финансира, но според други то спестява 150 млрд. от по-ниските лихви по краткосрочния дълг.

„Ако 150 млрд. долара е цената, която трябва да платим, за да предпазим страната от ликвидна криза, то тя не е висока, имайки предвид сегашната ни задлъжнялост и рязкото нарастване на правителствените разходи“, обосновава се той. „Ако продадем дългосрочни облигации за 2 трлн. долара, можем да извадим ликвидната криза от уравнението в следващите 30 години.“

Според анализатора САЩ трябва да се възползват от сегашната ситуация, преди тя да се е променила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още