fallback

Щатските индекси на червено след понижаването на рейтинга на Испания

Разпродажбите на Wall Street се засилиха, след като глобалната кредитна агенция Fitch понижи рейтинга на Испания до AA+ със стабилна перспектива от AAA

23:36 | 28.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Понижаването на кредитния рейтинг на Испания възобнови страховете на инвеститорите около европейските дългове и предизвика спад на индексите при последната борсова сесия за май – месец, който е на път да се превърне в най-лошия за пазарите от февруари 2009 г., пише Market Watch.

Разпродажбите се засилиха, след като глобалната кредитна агенция Fitch понижи рейтинга на Испания до AA+ със стабилна перспектива от AAA. Понижаването на рейтинга стана факт, въпреки приетите от испанското правителство мерки за намаляване на бюджетния дефицит – стъпка, която някои анализаторите се надяваха да помогне на страната да избегне съдбата на Гърция.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,19% до 10136 пункта.

Индустриалният сектор претърпя загуби, след като опасенията около ситуацията в еврозоната отново върнаха страховете за спад в глобалното търсене. Сред губещите бяха Boeing и Caterpillar.

В последно време инвеститорите и анализаторите са по-малко загрижени за риска от верижна реакция от фалити, на изпитващи проблеми с дълговете си страни от еврозоната и повече обръщат внимание на опасността от дълготрайно забавяне на икономическия растеж на стария континент.

„Изглежда, че проблемите на Европа няма задължително да дойдат и тук, но те са нещо, което останалият свят ще усеща през следващите месеци”, казва Джак Аблин, инвестиционен директор в Harris Private Bank в Чикаго. „Наистина се надявах, че мерките, които испанското правителство взима, ще накарат агенциите да не прибягват към понижаване на рейтинга. Това е голямо разочарование”, допълни той.

Dow Jones завършва май с повече от 7% загуба – най-лошият резултат от февруари 2009 г. Резултатите през май заличиха печалбите от трите предишни месеца.

Nasdaq Composite се понижи с 0,91% до 2257 пункта. Standard & Poor's 500 изгуби 1,24% до 1089  пункта, като всички сектори на индекса завършиха на червено. Най-големи загуби понесоха компаниите от финансовия и енергийния сектор.

Еврото се изгуби позиции, след понижаването на кредитния рейтинг на Испания и се търгуваше на $1,2293 от $1.2362 късно в четвъртък.

Фючърсите за суров петрол паднаха под $74 за варел, с което отбелязаха повече от16% спад за месеца – най слабото представяне от декември 2008 г.

Акциите на Apple се повишиха с 1,6%, след дебюта на iPad на международните пазари и решението на Bank of America Merrill Lynch да повиши оценката си за iPhone и iPad.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още