fallback

Силен ръст на Wall Street след вчерашния спад

Основните индекси се повишиха с над 2% в началото на търговията

18:50 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси започнаха днешната сесия със силни повишения от над 2%, след като страховете на инвеститорите около дълговата криза в Европа утихнаха. Dow Jones IA завърши търговията в сряда под психологическото ниво от 10 хил. пункта за първи път през последните три месеца заради притеснения, че големия дълг на държавите ще подкопае възстановяването на световната икономика.

Новината, че Китай не възнамерява да намалява инвестициите си в Европа и еврови активи, вдъхна кураж на инвеститорите, тъй като Китай е страната с най-големи валутни резерви на света.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни американски борсови компании Dow Jones IA се повишава с 2,1% до 10 180,80 пункта два часа след началото на сесията, подкрепен от Microsoft и Intel. Широкият индекс S&P 500 нараства с 2,1% до 1 090,80 пункта, а на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite се изстреля нагоре с 2,6% до 2 651,93 пункта.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил по-слабо от очакваното с 3% през първото тримесечие. От тях стана ясно още, че разходите на потребителите в САЩ са нараснали двойно в сравнение с последното тримесечие на 2009 г., което е знак за растящото доверие на потребителите в икономиката.

Междувременно стана ясно, че новите молби за помощи при безработица са намалели, но по-малко от очакваното, с 14 хил. до 460 хил. през изминалата седмица.

Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва със 7 базисни пункта до 3,34%, а щатският долар поевтинява срещу всички основни валути, без йената. Петролът поскъпва с 2,7% до 74,08 долара за барел, след като само преди ден се търгуваше срещу 68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още