fallback

САЩ спечелиха 1,3 млрд. долара от продажбата на част от дела си в Citigroup

Печалбата е реализирана от продажбата на 1,5 млрд. обикновени акции, които са 5% от капитала на банката

14:48 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американското правителство е реализирало печалба от около 1,3 млрд. долара от продажбата на първия транш от своя 27-процентов дял в капитала на Citigroup и възнамерява да продаде още акции на банката през следващите няколко седмици.

Финансовият гигант бе принуден да предостави 7,7 млрд. свои обикновени акции на държавата в замяна на заемите, които тя му предостави като част от плана за спасяване на финансовата система на страната през 2008 г., предаде Financial Times.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че консултантът му по продажбата на държавния дял в Citigroup – инвестиционната банка Morgan Stanley, е приключила с продажбата на 1,5 млрд. акции, които се равняват на 5% от капитала на Citigroup.

Правителството планира да пусне на пазара още 1,5 млрд. акции на банката преди края на юни.

Правителството е съобщило, че печалбата от продажбата на една акция на Citigroup възлиза на 88 цента, а общата й стойност е над 1,3 млрд. долара. Вчера стана ясно, че емирство Катар се е поинтересувало от покупката на част от дела на финансовото министерство на САЩ в Citigroup, в случай че американските власти са готови да продадат по-голям пакет акции на голям инвеститор.

Днес Citigroup се съгласи да плати 1,5 млрд. долара, за да уреди гражданските обвинения, че не е успяла да контролира дейността на свой бивш брокер, който заедно с двама клиенти на банката е присвоил над 60 млн. долара от средствата на фондове, принадлежащи на гробища в Мичиган и Тенеси.

Глобата е в размер на 750 хил. долара, a отделно от тях банката ще плати още 750 хил. долара, за да се възстановят финансовите щети от инцидента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още