fallback

Китайски магнат осъден на 14 години затвор

Хуан Гуаню е признат за виновен в даване на подкупи, търговия с вътрешна информация и незаконни бизнес практики

10:33 | 18.05.10 г.

Китайският магнат Хуан Гуаню беше осъден на 14 години затвор, след като беше признат за виновен в даване на подкупи, търговия с вътрешна информация и незаконни бизнес практики, съобщи BBC.

Хуан Гуаню, който известно време беше най-богатият човек в Китай, е глобен също с 600 млн. юана (88 млн. долара), сочи информация от държавната агенция Синхуа.

Предприемачът построи бизнес за милиарди от почти нищо, след като прекъсва училище преди близо 30 години. Бизнесът му се разраства във верига от над 1300 магазина в Китай. Веригата магазини за домашни уреди Gome беше втората по големина в страната.

Кореспондентът на BBC в Китай Крис Хог обяснява, че прозорливи инвестиции в имоти са помогнали на Хуан Гуаню да натрупа състояние, което се изчислява на между 2,7 млрд. долара и 6,3 млрд. по времето на неговия арест.

През 2008 г. Хуан Гуаню оглави местна класация на най-богатите хора в Китай. Няколко месеца по-късно беше арестуван и миналия месец в Пекин започна делото срещу него.

Милиардерът беше обвинен в манипулация на търговията с акции на две публични компании - Sanlian Commercial Co и Beijing Centergate Technologies Co, съобщи Синхуа преди делото.

Gome Appliances Co, филиал на създадена от Хуан Гуаню фирма, също е била обвинена в даването на корпоративни подкупи. Магнатът напусна председателския пост на Gome миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още