fallback

Японските борси поведоха ръстовете в Азия

Рано е да се каже, че мечите настроения на пазарите са достигнали своя връх, смята икономист

12:23 | 03.06.22 г.

Водещите азиатски индекси се оцветиха в зелено в последната търговска сесия за седмицата, в която японските борси поведоха ръстовете в региона, съобщи CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна с 1,27% до 27 761,57 пункта, докато индексът Topix се повиши с 0,35% до 1933,14 пункта.

Акциите на Fast Retailing поскъпнаха с близо 6 на сто.

Данните по-рано показаха, че активността на сектора на услугите в Япония е нараснала с най-бързия си темп от половин година насам през май, след като потребителските нагласи са се възстановили в резултат на облекчаването на ограничителните мерки заради Covid-19.

В петък гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода предупреди, че не е желателно цените да нарастват твърде много, докато темпът на увеличение на заплатите продължава да е слаб.

"Цените се покачват особено за стоки, които домакинствата купуват редовно, като бензин и храна", заяви Курода пред японския парламент в петък. "Тези движения може да навредят на потребителските нагласи, затова трябва да ги следим внимателно", допълни централният банкер.

В Южна Корея измерителят Kospi добави 0,44% към стойността си, достигайки 2670,65 пункта, а австралийският показател S&P/ASX 200 се увеличи с 0,88% до 7238,80 пункта.

Данните на статистическата служба на Южна Корея показаха, че инфлацията в страната се е ускорила повече от очакваното през май, достигайки близо 14-годишен връх от 5,4 на сто.

Индексът на MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отчете ръст от 0,51 на сто.

Борсите в континентален Китай, Хонконг и Тайван са затворени поради отбелязването на национален празник.

"Ще е твърде рано, ако не и погрешно, да предположим, че мечите нагласи на пазарите са достигнали своя връх. В нашите публикации сме заявявали, че пристъпите на такъв оптимизъм са нормални", написа в своя бележка Лаваня Венкатесваран, икономист в Mizuho Bank.

В четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобриха по-голямо увеличение на предлагането от очакваното за юли и август, след като руската инвазия в Украйна разтърси световните енергийни пазари.

Картелът одобри увеличение от 648 хил. барела дневно за следващите два месеца, с което изтегли по-рано края на историческите намаления в добива, наложени по време на пандемията.

В Азия бенчмаркът Брент поевтиня с 0,69% до 116,8 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намаля с 0,72% до 116,02 долара за барел.

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 101,719 пункта. Един щатски долар се обменяше срещу 129,92 японски йени, а австралийският долар се разменяше срещу 0,7252 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още