fallback

Владимир Шопов: България няма ясна политика към Китай

Китай се опита да създаде отношения на най-високо междудържавно ниво в сектори като енергетика и инфраструктура, казва изследователят и консултант

22:09 | 15.04.22 г. 1

Българо-китайските отношения не са във възходяща фаза най-вече поради институционалната безпомощност, която съществува от българска страна. На национално ниво страната ни няма ясно разписани и структурирани отношения с Китай, но Пекин определено има интерес и е с по-активна роля в България. Това каза Владимир Шопов, автор, изследовател и консултант, в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България дълго време не е била обект на кой знае какъв интерес от страна на Китай, а страната ни няма формулирана политика спрямо Пекин и тази тема не присъства в политическия дебат.

„Китай се опита да създаде отношения на най-високо междудържавно ниво в сектори като енергетика и инфраструктура, но не успя. Една от причините е членството ни в ЕС, но и защото в България в тези два сектора има силни местни структурирани интереси, включително и на трети държави като Русия. Това отложи навлизането на Китай в страната ни и я принуди да адаптира стратегията си. След като видяха, че не могат на високо централно ниво да пробият с основните интереси и проекти, които имаха, китайските представители започнаха да общуват все повече с местните власти, да прокарват различни проекти, свързани с т.нар. умни градове, активизиране на културна и езикова дипломация. Малко хора си дават сметка, че Китай е доста активен в редица обществени поръчки в общините. Печели доста търгове. Китайските фирми, след като видяха, че трудно могат да бъдат водещи в определени сектори и проекти, приеха да бъдат второстепенни партньори и все повече работят в бизнес коалиции”, каза още гостът.

Какъв според него е проблемът за българските местни власти и какви още са изводите в проучването на Владимир Шопов „Да разцъфтят хиляди контакти: Как Китай се съревновава за влияние в България" може да видите в целия материал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още