fallback

Индексите в Азия останаха без единна посока и в последната сесия за седмицата

Вниманието на инвеститорите е разделено между Wall Street, петролния пазар и постъпващите макроикономически данни

12:26 | 25.03.22 г.

Показателите в Китай отбелязаха понижения в петък, а останалите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион не успяха да намерят единна посока в последната сесия за седмица, след като борсата на Wall Street записа повишения, а петролът поевтиня в рамките на азиатската търговия, пише CNBC.

Хонконгският показател Hang Seng изтри 2,47% от стойността си, спадайки до 21 404,88 пункта, частично възстановявайки се от по-ранните загуби в размер на почти 3%.

Измерителят Shanghai composite се понижи с 1,17% до 3212,24 пункта, а барометърът Shenzhen component намаля с 1,89% до 12 072,73 пункта.

Акциите на руския производител на алуминий "Русал", листнати в Хонконг, поскъпнаха с над 10% в началото на търговията, а след това поевтиняха с 5,74%. Ценните книжа на компанията поскъпнаха с близо 16% на борсата в Москва в четвъртък, която бе възобновена търговията.

Акциите на JD Logistics поевтиняха с близо 14%, спадайки под офертната си цена. В петък сутринта фирмата заяви, че ще набере 1,09 млрд. щатски долара чрез продажба на ценни книжа.

Хонконгският подиндекс Hang Seng Tech намаля с близо 5%. Акциите на Alibaba изтриха 5,62% от стойността си, тези на Tencent 2,62%, а на JD - 4,72%. Ценните книжа на Meituan поевтиняха с над 8 на сто.

Японският показател Nikkei 225 записа минимален ръст от 0,14% до 28 149,84 пункта, докато индексът Topix остана почти без промяна на ниво от 1981,47 пункта.

Публикуваната статистика в петък показа, че инфлацията в японската столица се е заддържала на двегодишен връх. Индексът на потребителските цени в Токио, без тези на пресните храни, е нараснал с 0,8% на годишна база през март, което е било най-бързият темп на растеж от декември 2019 г.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 записа търговия на зелена територия с повишение от 0,26% до ниво от 7406,20 пункта, след като акциите на някои миннодобивни компании поскъпнаха. Южнокорейският измерител Kospi отбеляза незначителен ръст от 0,01% до 2729,98 пункта.

Индексът MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отбеляза спад от около 1%.

Сингапурският показател Straits Times нарасна с 0,41% до 3413,69 пункта.

Анализатори от Capital Economics и DBS Bank заявиха, че очакват Сингапурската централна банка да затегне паричната си политика на следващото си заседание, след като в четвъртък страната облекчи противоепидемичните си мерки.

Инвеститорите следиха и движението на книжата на Apple на азиатските борси. Очаква се технологичният гигант да обяви услуга за абониране за хардуер устройства като iPhone, която може да бъде пусната в края на годината.

В Япония акциите на доставчиците на Apple поскъпнаха - тези на Murata Manufacturing отчетоха ръста в цената си с 1,22%, на Alps Alpine с 1,15%, а на Taiyo Yuden с малко над 1%.

В Тайван акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company добавиха 1,18% към стойността си, а тези на Hon Hai Precision Industry намаляха с 0,47%.

Водещите щатски индекси отчетоха ръстове в четвъртък, възстановявайки се от спада от предходната сесия на фона на понижения брой заявления за обезщетения при безработица в САЩ. Пазарът на петрол продължава да е волатилен, докато инвеститорите обмислят заплахата срещу руския износ в Европа.

В петък американският президент Джо Байдън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обявиха създаването на работна група, чиято цел ще е да намали зависимостта на Европа от руските доставки. Отделно САЩ ще увеличат доставките си на втечнен природен газ за Европа с поне 15 млрд. кубични метра тази година.

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 98,613 пункта, спадайки от достигнатите по-рано нива от 98,7 пункта. Един щатски долар се търгуваше срещу 121,67 японски йени, а австралийският долар се обменяше срещу 0,7504 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още