fallback

Само един човек на света може да окаже влияние върху Владимир Путин

Си Дзинпин трябва да заеме по-твърда позиция и да бъде посредник в преговорите между Украйна и Русия, смята икономистът Стивън Роуч

15:35 | 07.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Има само един човек на света, който може да окаже влияние на руския президент Владимир Путин в този момент - китайският му колега Си Дзинпин, смята икономистът Стивън Роуч. Пред CNBC той коментира, че най-доброто, което може да направи Китай, е да бъде посредник на мирно споразумение между Русия и Украйна.

Според икономиста Китай държи силна карта и е крайно време да я използва в този конфликт.

На 24 февруари Москва започна военна операция на територията на Украйна. Военните действия продължават вече 12 дни, като украинските власти докладват за сериозни разрушения на инфраструктурата, човешки жертви и други щети.

Заради случващото се в Украйна САЩ и Европа наложиха серия от санкции, които засягат както физически лица, така и руски финансови институции. Сега партньорите обсъждат още по-сериозни санкции, които този път да засегнат и енергийния сектор на Русия.

Китай обаче отказва да се присъедини към усилията на Запада да притиснат Владимир Путин със санкции. Пекин отказва да нарече и действията на Русия в Украйна инвазия и настоява, че проблемът ще се реши с преговори. Но в същото време Пекин леко се дистанцира от Русия.

Китай се въздържа при гласуването в ООН на резолюцията, която осъди действията на Русия в Украйна. Документът беше подкрепен с рекордните 141 гласа в Общото събрание на организацията като против гласуваха едва пет държави - Русия, Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия.

В началото на февруари Владимир Путин и Си Дзинпин се срещната в Пекин преди началото на олимпийските игри и двамата си обещаха партньорство без ограничения и сътрудничество срещу Запада. Сега Китай определено седи стъпка назад.

Стивън Роуч обаче смята, че Пекин трябва да заеме по-твърда позиция и да заплаши Путин, че "ще му дръпне килима" изпод краката. За Китай ще бъде огромна грешка да се обвързва с Русия в този момент, когато останалият свят прилага такъв натиск срещу страната. Ако Китай се съюзи с Путин сега, името на страната ще се обвърже с действията на Русия и ще засегне образа на страната за дълго време, отбелязва анализаторът.

"Той не може да си позволи да поддържа този курс - това ще бъде историческа грешка за Си Дзинпин", категоричен е Роуч.

През почивните дни китайският външен министър Уан И разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкен и е посочил, че ситуацията е стигнала до точка, която "Китай не е искал да види", посочва още CNBC. Той е повторил отново, че сега са нужни преговори, които да успокоят ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още