fallback

Австралийският гигант AGL отхвърли сделка, която би ускорила отказа от въглища

Компанията е най-големият замърсител с въглероден диоксид в Австралия

11:08 | 21.02.22 г.

Най-големият производител на електроенергия в Австралия AGL Energy отхвърли сделка за изкупуване на стойност 8 млрд. австралийски долара (почти 6 млрд. щатски долара), отправена от Майк Кенън-Брукс, съосновател на технологичната компания Atlassian, и канадския инвестиционен фонд Brookfield, пише АР. Целта на офертата е ускоряване на затварянето на въглищните централи, собственост на AGL.

Австралия все още разчита основно на въглищата за производство на електроенергия. В страната обаче започват да се чуват сериозни коментари против, особено след горските пожари, обхванали голяма част от страната през 2019-2020 г. Правителството, което по принцип подкрепя изкопаемите горива, се подчини на общественото мнение и си постави цел за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., припомня Bloomberg.

Данните на агенцията показват, че AGL е най-големият замърсител с въглероден диоксид в Австралия.

австралия

Източник: Bloomberg

Компанията е основана през 1837 г. и има планове за затваряне на най-големите си въглищни централи. Те обаче са доста разочароващи за екоактивистите, защото това ще отнеме години - съответно през 2033 г. и през 2045 г.

Премиерът на Австралия Скот Морисън коментира, че се надява да няма ускорено затваряне на въглищни централи в страната, защото това би повишило цената на електроенергията, посочва The Sydney Morning Herald. Ако сделката беше успяла, AGL щеше да затвори своите въглищни централи с 15 години по-рано, допълва австралийското издание.

"Нека бъда пределно ясен - нуждаем се въглищните централи да изпълнят своя жизнен цикъл, за да не тръгнат цените на електроенергията нагоре", посочи Морисън пред журналисти и допълни, че правителството се опитва да гарантира, че бизнесът ще получи достъп до благоприятни цени за енергията, за да запазят хората на работа.

"От съществено значение е да постигнем баланс на нашата енергийна политика", допълни още той.

Милиардерът Майк Кенън - Буркс обаче е на мнение, че възобновяемите енергийни източници ще свалят цената на енергията, а Австралия може да постигне най-ниската цена на производство на електроенергия в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още