fallback

Геополитическото напрежение продължи да обърква инвеститорите в Азия

Опасенията за икономическия растеж продължават да натежават, а пазарът е в очакване на доклада на министерството на труда в САЩ

12:25 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха търговската сесия в четвъртък без единна посока поради опасения за световния икономически растеж и продължаващото геополитическо напрежение, пише CNBC.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отбеляза спад от 0,14% до 7078 пункта, докато акциите на големи миннодобивни компании поскъпнаха. Ценните книжа на Rio Tinto добавиха 2,43% към капитализацията си, тези на Fortescue добавиха 3,27%, а тези на BHP поскъпнаха с 3,09%.

Японският показател Nikkei 225 отстъпи с 1,06% до 27 241,31 пункта, докато индексът Topix отбеляза спад от 0,86% до 1919,92 пункта. Южнокорейският барометър Kospi нарасна с 1,67%, достигайки 2707,82 пункта, а измерителят Kosdaq прибави 2,15% до 891,60 пункта.

Сингапурският бенчмарк Straits Times също отбеляза ръст от 2,04% до 3315,99 пункта към 11:57 ч. Българско време.

Някои от борсите в региона, включително тези в континентален Китай и в Хонконг, останаха затворени заради отбелязването на Китайската нова година.

Основните американски индекси отбелязаха четвърти пореден ръст в сряда, след като Alphabet стимулира ръстовете в технологичния сектор благодарение на силния си тримесечен отчет.

Инвеститорите ще следят за данните от министерството на труда на САЩ относно новите работни места извън земеделието, които предстои да бъдат публикувани в петък. Това е един от основните показатели за състоянието на американската икономика.

Данните на агенция ADP в сряда показаха, че новооткритите позиции в частния сектор в САЩ са намалели с 301 хил. броя през януари, когато изглежда разпространението на омикрон щама е повлиял на пазара на труда в страната. За сравнение – прогнозите на Dow Jones бяха за ръст от 200 хил., а увеличението през декември - от 776 хил. броя. Това е първото обявено от института понижение от декември 2020 г.

„Спадът бе предшестван от слаби резултати в доклада за новите заявления за помощи в седмицата до януари и доведе до вълна от понижения в ревизии на данните в петък. Основно очакванията за тях сега са да покажат спад“, написаха анализатори от ANZ Research в своя бележка. Според тях причина за резултатите е омикрон, но поради намаляващия брой на новозаразените се очаква възстановяване на пазара на труда през февруари/март.

Геополитическото напрежение в Източна Европа остава високо, след като САЩ реши  да изпрати близо 3000 допълнителни военни в Полша и Румъния.

Доларовият индекс достигна 96,122 пункта. Един щатски долар се разменяше срещу 114,60 японски йени, докато австралийският долар се обменяше срещу 0,7124 щатски долара.

Цената на суровия петрол намалява в четвъртък, докато инвеститорите осмислят решението на ОПЕК+ за плавното увеличение на доставките на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още