IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка - по-силна, отколкото изглежда

Поведението на Китай укрепи съюзите на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, а това на Русия - НАТО

13:29 | 02.02.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Версията след 1990 г. на проекта от 1945 г. удари стената, когато Русия и Китай категорично отказаха да приемат американската визия за света след Студената война. Тъй като американското мнение все повече се разделя относно основните елементи на нашата стратегия за изграждане на световния ред, вариращи от свободната търговия през глобалните гаранции за сигурността до мястото на въпроси като изменението на климата и правата на ЛГБТИ общността в американската външна политика, става все по-трудно за президентите да наберат вътрешна подкрепа за енергична външна политика дори когато глобалната ситуация става мрачна.

Но песимизмът лесно бива преувеличаван. Историята не започва през 1945 г., а и имаше важни структурни причини, поради които и Великобритания, и САЩ бяха в състояние да изградят и защитят една либерална капиталистическа световна система, която в някои отношения датира от войните през 17-ти век между Великобритания и Франция. Британският модел на либерално и пробизнес общество у дома, фокусирано върху глобалната търговия и морската мощ, се оказа здрав и издръжлив. Луи XIV, Наполеон, кайзер Вилхелм II, Адолф Хитлер, имперска Япония и Съветският съюз се опитаха да разрушат развиващата се англо-американска световна система. Всички те останаха в историята и разтърсиха световния ред из основи. Но все пак не успяха.

Факторите, допринасящи за дългосрочния успех на англо-американския ред, все още са налице. Отвореното общество и конкурентният бизнес климат насърчават технологичния прогрес и икономическия растеж, които са в основата на нашата външна политика. Като глобална морска сила, заинтересована да попречи на големите сухопътни сили да доминират в Европа или Азия, американците са естествените съюзници на по-малките държави, които се стремят да се защитят от амбициите на целящи хегемония страни като Китай и Русия. Агресивната китайска политика в Индо-Тихоокеанския регион засили съюзите на САЩ там, а заплахите на Русия към Украйна вдъхват нов живот на НАТО и напомнят на европейците защо Вашингтон, с всичките му кусури, е добър съюзник.

Уинстън Чърчил (британски премиер в периодите 1940-45 и 1951-55 г.) се готвеше за войната срещу Хитлер, като изучаваше военния и дипломатическия път, по който неговият предтеча Джон Чърчил (британски генерал и държавник, 1650-1722) е победил Луи XIV. Теодор Рузвелт (американски президент в периода 1901-1909 г.) се е занимавал сериозно както с американската, така и с британската история, което прави и неговият братовчед Франклин (президент на САЩ в периода 1933-1945 г. – бел. прев.). За съжаление, американската образователна система през последните десетилетия се отнася с подозрение и презрение към изучаването на основите на американския успех. Американците, които се опитват да се подготвят за битките на нашата епоха, биха направили добре да подновят запознанството си с историята на световната система, която отново са призовани да защитават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Най-голямата икономика, най-силната армия, обединяващи и водещи най-мощния икономически съюз, най-голямата и силна валута, най-много иновации и изобретения (на практика почти всичко ново от последните 70 години идва оттам), мястото, където всеки с идея и решимост иска да иде, един от най-високия стандарт на живот (не само икономически)... и тн. и тн. Къде ли е това място? Сигурно около Магадан или Цун Цъйския регион, а? :))) Копейнишки и китайски гaщници, дори собтвените ви хора се натискат със зъби и нокти да идат там, а разбира се децата на всичките ви политици са на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
все пак реших да прочета кво си написал и да се посмея... ако русия имат 99% шанс да бият сащ и не го направят сега ... това означава че джуджето е абсолютен глууупак, даже по голям глууупак от теб, но той не е! ... следователно, нямат шанс! Елементарна логика, чужда за празния ти пъпеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
как ? като разкажат някой виц и самолета се унищожи сам от смях ? Едни турци ви биха като мръсни пееераси в Армения, а ти искаш да скачаш на батко им! Я се опомни, мазен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, медузо неука, я разкажи отново как си бил преподавал, а пък си неграмотен. Хайде, обясни как се пише рАчичките, чучУло, съдЯ и тн. А тия фантазии как кремълските opки могли да унищожат ВМФ на САЩ за няколко часа ги разправяй на себеподобните си лузъри, с които е пълно тук, те ще ти повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това беше до слугинажа с петолъчките, не до тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мамини копейничета, виете ли от безсилие? Така трябва, запенени мизepници! Мордор и китайските комyняcти успяха да обединят Запада, Америките, Централна и Източна Европа, Турция, Индия, Индонезия, Япония, Ю.Корея, Малайзия, Австралия, Тайланд, Виетнам и тн. срещу себе си и постоянното им желание да взимат чуждото. Чакат ви нерадостни моменти, таварищи. Целия свят е срещу вас, а вие имате подкрепата на Венецуела, Ангола, С.Корея и Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
"Само те могат да пратят армия в която и да е точка на света за 24 часа при Свети Петър. " Мани, те целият свят могат да пратят там. Да си сложат Алцхаймер за Президент - тука особена дарба се иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 2 години
Само те могат да пратят армия в която и да е точка на света за 24 часа при Свети Петър. Америка е по-силна от всякога. Америка над всичко! Хайл Америка! (Следва ваксина срещу бяс).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Браво, добре. А на Русия и стига и 1 час, за да унищожи който си поиска американски флот... и много по-малко, за да свали всеки тежък военен самолет. "Суперсилата" е силна само срещу малки и безпомощни държавици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още