fallback

Китай увеличава външния си дълг с 16,7 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г.

Основни рискове пред китайската икономика са пандемията и свиването на експанзивната парична политика на някои от развитите страни

10:24 | 02.01.22 г.

Китай увеличава външния си дълг с 16,7 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г., отчасти поради увеличените покупки на облигации, деноминирани в юани, от чуждестранни инвеститори.

Около 47% от неизплатения дълг на Китай в размер на 2,7 трлн. долара към края на септември са средносрочни и дългосрочни задължения, което е с три процентни пункта повече в сравнение с края на юни, коментира Уън Чунин, заместник-директор и говорител на Държавната администрация на валутния пазар, в изявление, цитирано от Bloomberg.

Увеличените притежания на офшорни инвеститори в офшорни облигации отразяват постиженията на Китай в отварянето на финансовите пазари и увереността в икономическите перспективи пред страната, посочва Уън в изявлението.

Органът ще продължи да следи отблизо мащаба и структурата на външния дълг на Китай и ще се предпазва от рискове от трансграничните капиталови потоци, казва още Уън.

Основни предизвикателства и рискове пред китайската икономика са пандемията и свиването на експанзивната парична политика на някои от развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още