В последната си кампания срещу разхищението във всички аспекти на обществото китайските власти се прицелват върху лакомията и преяждането.
Пекин публикува план за действие, в който настоява от хранещите се да не поръчват повече от необходимата храна и окуражава потребителите да докладват за ресторанти, които прахосват продукти. В него също така се препоръчва организирането на бюфети за официални събирания, а не банкети. В допълнение се забранява и на компаниите да провеждат пищни пиршества „в името на срещите и обученията“.
Планът с хоризонт до 2025 г. последва призиви на президента Си Дзинпин за намаление на разхищението на храна. Справяйки се с изхвърлянето на храна, Китай може да намали и зависимостта си от вносни продукти и уязвимостта си от евентуални проблеми с доставките. На този фон китайските покупки на земеделски продукти – от царевица и пшеница до говеждо, продължават да растат на годишна основа до рекордни равнища.
В Китай поскъпват и някои основни хранителни продукти като зеленчуци, което заплашва да се превърне по-голям инфлационен проблем. Ралито на цените привлече вниманието на регулаторите, като от земеделското министерство обещаха миналия месец да се справят с презапасяването с продукти, за да се гарантира стабилно снабдяване. Цените на свинското и яйцата вървят нагоре също.
В рамките на плана кетъринг фирмите трябва да напомнят на потребителите си да поръчват само необходимото количество храни и да предлагат възможността за по-малки порции. Домакинствата също са призовани да купуват само необходимата храна при нужда от нея и да използват изцяло продуктите си.