fallback

След начална слабост повечето азиатски индекси устояха на опасенията за Covid

Инвеститорите очакват с нетърпение данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат представени в средата на седмицата

11:49 | 10.08.21 г.
Автор - снимка
Създател

Основните фондови пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион се повишиха във вторник и така се противопоставиха на продължаващите опасения относно разпространението на особено заразния делта вариант на коронавируса.

Междувременно нямаше подкрепа от смесеното представяне на американските фондови борси. Освен това инвеститорите очакват с нетърпение данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат представени в средата на седмицата. Ако те се окажат толкова силни, колкото месечният доклад на правителството на САЩ от петък, биха могли да подхранват спекулациите, че скоро паричната политика на САЩ ще бъде затегната.

В началото на седмицата индексът CSI-300, който включва акциите на 300-те най-големи компании, листнати на борсата на континенталната част на Китай, се отърси от временните си понижения и постигна увеличение от 1,16% до 5043,15 пункта. Индексът Hang Seng на специалния административен район Хонконг показа подобно развитие, като отчете ръст от 0,85 % до 26 508,00 пункта.

Акциите на Evergrande Property Services, подразделение на задлъжнелия китайски имотен гигант China Evergrande, поскъпнаха с около 15,83%. China Evergrande New Energy Vehicle Group отчете ръст от 7,2%.

Позовавайки се на източници, Ройтерс съобщи, че Evergrande води преговори за продажба на дялове в своите бизнеси за електрически превозни средства и управление на имоти - China Evergrande New Energy Vehicle Group и Evergrande Property Services Group съответно.

Австралийският S&P/ASX 200 също преодоля първоначалната си слабост и в крайна сметка добави 0,32% към стойността си до 7562,60 пункта. Японският Nikkei 225 затвори с 0,24% нагоре до 27 888,15 пункта след дългия уикенд заради официален  празник.

Единствено борсата в Южна Корея остана на червена територия. По-широкият южнокорейски индекс Kospi се понижи с 0,53% до 3243,19 пункта.

По изчисления на Refinitiv Eikon акциите на южнокорейския разработчик на игри Krafton се сринаха с цели 17% под цената си на IPO-то при дебюта си на пазара. Krafton, създателят зад блокбастъра PUBG, по-късно компенсира някои от тези понижения, но все пак затвори с близо 9% спад.

Акциите на компаниите, свързани с южнокорейския конгломерат Samsung, също поевтиняха във вторник. Книжата на Samsung Electronics заличиха 1,6% от цената си, докато Samsung C&T отчете спад с 2,11%. Samsung Life Insurance се понижи с 0,52%, а Samsung SDS отстъпи с 2,41%.

Министерството на правосъдието на Южна Корея обяви в понеделник, че наследникът на компанията Лий Дзие Юн ще ще бъде освободен условно по-късно тази седмица, твърди Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още