Цените на свинското месо се възстановяват в Китай, тъй като търсенето се засилва на фона на предстоящия празничен сезон, докато предлагането се затяга заради свързаните с коронавируса проблеми при вноса, съобщава Bloomberg.
Цените на едро на свинското месо се увеличават с почти 6% през първата седмица на декември до 41,98 юана (6,41 долара) за килограм, отчитайки най-големия си ръст за годината, според данни на Министерството на търговията. Това може да ускори инфлацията при потребителските цени, която наскоро сигнализира, че може да падне под нулата.
Ценовият ръст се дължи на увеличеното търсене на сушено и консервирано месо, което обикновено се случва през зимата преди китайската Нова година, коментира Джу Дзънгюн, анализатор в Китайската академия за селскостопански науки.
Някои ресторанти в Китай използват повече местно свинско поради опасения относно безопасността на внесеното месо, добавя Дзънгюн.
Азиатската страна започна масово тестване на всички внесени замразени храни след съобщения за наличие на коронавирус при някои опаковки и хранителни продукти. Това доведе до сериозни задръствания по пристанищата и удължен процес по митническо освобождаване, окуражавайки прогнозите, че вносът на месо за Китай може да спадне с 30% през следващата година.
Редица китайски градове, в това число Сиенян и Уси, са поискали от местните пазари да бъде премахнато вносното месо и да се отдели за тестване, съобщават китайските медии.