fallback

Австралия е зеленото петно на картата на азиатско-тихоокеанските борси днес

Другите основни борсови индекси в региона затвориха със значителни понижения заради опасенията за ново търгoвско напрежение между САЩ и Китай

11:36 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха с понижения в понеделник, тъй като инвеститорският оптимизъм беше заличен от притесненията за възстановяване на търговското напрежение между САЩ и Китай, информира CNBC.

Хонгконгският индекс Hang Seng отписа 4,11% до 23 633,15 пункта, след като акциите на китайския технологичен гигант Tencent поевтиняха с над 3%.

Междувременно показателят  Kospi от Южна Корея се понижи с 2,68% до 1895,37 пункта. Индексът на Сингапур Straits Times спадна с 2,06% до 2570,21 пункта. Измерителят Nifty 50 в Индия отчете спад от 5,15% до 9351,70 пункта.

От своя страна австралийският бенчмарк ASX 200 се противопостави на регионалната тенденция и затвори с повишение от 1,41% при 5319,80 пункта. Акциите на Westpac поскъпнаха  с 2,8%, въпреки че по-рано банката отчете спад в печалбата си и отмени изплащането на дивиденти.

Към 11:17 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,75 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,641 за щатски долара.

Борсите в Китай, Япония и Тайланд останаха затворени в понеделник заради честване на национални празници.

Движенията на пазарите в регионален план бяха причинени от  нарастващото на напрежението между Вашингтон и Пекин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че „грешка“ в Китай е причината за разпространената пандемия от коронавирус, въпреки че не представи никакви доказателства за твърдението си. В четвъртък от САЩ изразиха съмнение, че вирусът не е създаден от човека и предприеха разследване дали разпространението му е в следствие на "инцидент в лаборатория в Ухан."

The Associated Press съобщи, че американските разузнавателни документи обвиняват Китай в прикриването на тежестта на епидемията от коронавирус за запасяване с медицински материали.

„Въпреки че мерките срещу коронавируса ще бъдат постепенно отслабвани през май, глобалният спад ще се задълбочи през второто тримесечие“, заявиха икономистите от Mizuho Bank.

Тръмп изрази в неделя увереността си, че до края на годината ще има ваксина срещу коронавирус.

„Ние сме много уверени, че ще имаме ваксина в края на годината, до края на годината“, каза Тръмп. Въпреки това здравните власти заявиха, че разработването на ваксина може да отнеме от година до 18 месеца.

„Казваме от седмица или две, че може би финансовите пазари са твърде оптимистични в краткосрочен план“, заяви Стив Брис, главен инвестиционен стратег в Standard Chartered Private Bank. „Пътят към възстановяване вероятно няма да бъде гладък, както по отношение на скоростта на вдигане на мерките, така и дали ще станем свидетели на повторно ускоряване в случаите на Covid-19“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още