fallback

Подготвяните стимули не успяха да задържат инвеститорския оптимизъм в Азия

Основните борси в региона затвориха с понижения, като най-големи бяха спадовете в Австралия и Южна Корея

11:50 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха с понижения в сряда, тъй като инвеститорите продължиха да изразяват притесненията си за икономическото въздействие на коронавируса в очакване на фискални стимули от страна на правителствата, информира CNBC.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 отчете рязък спад от 3,6% до 5725,90 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi се понижи 2,78% и затвори при 1908,27 пункта, докато индексът Kosdaq спадна с 3,93% и приключи сесията на  ниво от 565,61 пункта.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 2,27% до 19 416,06 пункта, докато индексът Topix спадна с 1,53% до 1385,12 пункта.

В континентален Китай бенчамркът Shanghai composite затвори със спад от 0,94% при 2968,52 пункта. Показателят Shenzhen component намаля с 1,78% до 11 200,05 пункта. Измерителят  Shenzhen composite отписа 1,45% до 1859,40 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng затвори с понижение от 0,63% при 25 231,61 пункта.

Към 11:26 ч. българско време йената се търгува на ниво от 105,25 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,652 щатски долара

Тапас Стрикланд от National Australia Bank (NAB) предупреди, че пазарите "вероятно ще останат волатилни", тъй като заглавията около коронавируса "продължават да бъдат отрицателни".

Притесненията около глобалната епидемия от коронавирус през последните дни създадоха сериозни сътресения на световните пазари. Болестта е заразила най-малко 113 851 души в световен мащаб и е отнела повече от 4 000 живота досега, сочат последните данни на Световната здравна организация.

Икономическите стимули

Правителството на Австралия обяви в сряда въвеждането на здравен пакет на стойност 2,4 милиарда австралийски долара (приблизително 1,56 милиарда долара). Според властите това ще осигури „безпрецедентна подкрепа в областта на първата помощ, грижите за възрастни хора, болниците, изследванията и националните медицински запаси".

Междувременно служител на Белия дом заяви пред CNBC, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъдил налагането на 0% данък върху заплатите за работодатели и служители за останалата част от годината по време на среща с републиканците от Конгреса във вторник. Властите е Япония също представиха във вторник пакет от мерки за справяне с епидемията от коронавирус на стойност около 4 милиарда долара, съобщи Ройтерс .

 „Мисля, че чакаме реакция от страна на правителствата чрез фискалната им политика и смятам, че пазарите търсят отговор от страна на много икономики“, каза Стивън Халмарик, ръководител на отдела за изследванията на глобалните пазари в Commonwealth Bank of Australia.

„Отговорът на фискалните политики от големите икономики по света би бил много добре дошъл“, добави Халмарик.

След края на азиатската сесия пък Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия извърши извънредно намаляване на основния си лихвен процент и обяви мерки, които да спомогнат за поддържането на потока от средства в икономиката. Ръководството на институцията изрази опасенията си, че епидемията от коронавирус ще навреди на икономическата активност. Референтната институционална лихва беше намалена с 50 базисни пункта до 0,25%. Само седмица по-рано подобен ход беше предприет и от Федералния резерв на САЩ. Очаква се Управителният съвет на Европейската централна банка, чието заседание започва утре, да се присъедини към нарастващата вълна от облекчаващи мерки за подпомагане на икономиката.

Проблемите на авиокомпаниите

В Австралия акциите на Qantas Airways поевтиняха с 9,21%, след като компанията обяви във вторник "допълнителни съкращения" на международните си полети, като капацитетът им ще бъде намален с "почти една четвърт за следващите шест месеца".

В Хонконг акциите на Cathay Pacific поскъпнаха с 2,5%, въпреки че компанията отчете 27,9-процентов спад в печалбата си на годишна база през 2019 г. Коментирайки прогнозите на авиокомпанията, управителят на Cathay Pacific Патрик Хили заяви, че очаква „значителна загуба за първата половина на 2020 г.“.

 „Търсенето на пътувания значително е спаднало и ние предприехме редица краткосрочни мерки в отговор. Те включват рязко намаляване на капацитета в нашата пътническа мрежа", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още