fallback

Азиатските акции поскъпнаха на фона на подновения търговски оптимизъм

Американският министър на търговията заяви, че съвсем скоро ще бъдат предоставени дългоочакваните лицензи на американски фирми за търговия с Huawei

11:48 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на борсите в азиатско-тихоокеанският регион, поскъпнаха по време на борсовата сесия в понеделник на фона на оптимизма относно благоприятното развитие на отношенията на търговския фронт между САЩ и Китай, предава CNBC.

На борсите в континентален Китай индексът Shanghai composite се повиши с 0,58% до около 2975,49 пункта. От своя страна, бемнчмаркът Shenzhen component отбеляза ръст от 0,67% до 9868,13 пункта, а Shenzhen composite нарасна с 0,59% до около 1646,70 пункта.

В Хонконг индексът Hang Seng се повиши с 1,65% към последния си час на търговия. Акциите на застрахователната компания AIA поскъпнаха с над 2,5%.

Индексът Kospi от Южна Корея напредна с 1,43% до ниво от 2130,24 пункта, а акциите на производителя на чипове SK Hynix скочиха с 1,93%.

В Австралия ASX 200 нарасна с 0,27% и затвори при 6686,90 пункта.

Данните за продажбите на дребно за септември, публикувани от австралийското статистическо бюро в понеделник, показаха повишение с 0,2% през месеца. За сметка на това анализатори, анкетирани от Reuters, очакваха увеличение на показателя с 0,5%.

Борсите в Япония бяха затворени поради честване на национален празник.

В момента йената се търгува на ниво от 108,36 йени за долар, а австралийският долар - срещу 0,6911 щатски долара.

Инвеститорите наблюдават, с особен интерес развитието на търговския фронт между САЩ и Китай на фона на последните положителни новини. Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви в неделя, че „съвсем скоро“ ще бъдат предоставени дългоочакваните лицензи на американски фирми за търговия с китайския телекомуникационен гигант Huawei.

По-рано тази година Huawei бе поставен заедно с дузина други китайски фирми в „черния“ търговски списък на Департамента за търговията на САЩ, с мотив за предполагаеми проблеми, свързани с националната сигурност.

Рос предостави още подробности относно състоянието на сделката, която се очаква да бъде сключена между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Търговският министър каза, че споразумението може да бъде подписано от двамата лидери в Айова, Аляска, Хаваи или някъде в Китай.

Първоначално се очакваше сделката да бъде подписана на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Чили, но събитието беше отменено заради протестите в южноамериканската страна.

Миналия месец САЩ и Китай се договориха да финализират първата фаза на търговско споразумение, която включва пауза в ескалацията на митата и закупуването на американски селскостопански продукти от страна на Китай.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още