fallback

Азиатските индекси не намериха посока заради търговските преговори

Китай се колебае дали да сключи широкообхватна търговска сделка със САЩ

11:20 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Архив на Ройтерс

Индексите в Азия не намериха единна посока в понеделник на фона на очакванията на инвеститорите за нов кръг от търговски преговори между САЩ и Китай, които трябва да започнат по-късно тази седмица.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,16%. Акциите на най-силната компания в индекса Fast Retailing, която стои зад веригата магазини за облекло Uniqlo,  поевтиняха с 0,66%. Индексът Topix отчете спад от 0,15%.

Южнокорейският Kospi приключи с 0,05% ръст, след като акциите на Hyundai Motor поскъпнаха с 1,19%. В Австралия ASX 200 добави 0,71%. Търговията в страната протече спокойно заради Деня на труда.

Пазарите в Хонконг и Китай са затворени в понеделник поради честване на национални празници.

С приближаващите търговски преговори между двете най-големи икономики в света, които ще се състоят тази седмица, се появиха съобщения, че китайските власти се колебаят дали да сключат широкообхватна търговска сделка със САЩ.

Основните търговски преговори между САЩ и Китай трябва да започнат в четвъртък във Вашингтон. Напрежението в търговията ескалира, след като администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля начини за ограничаване на потока от американски инвеститори в Китай, включително забраняване на достъпа на китайски компании до американските фондови борси.

Резултатът от търговските преговори тази седмица „вероятно ще бъде от решаващо значение при определяне дали двете страни могат да постигнат временна търговска сделка, която ще възпрепятства по-нататъшното ескалиране на митата“, посочват анализатори от Eurasia Group. Те заявиха, че има 40% вероятност за временна сделка и 60% вероятност Тръмп поне да отложи по-нататъшното увеличение на митата.

Митата върху китайски стоки на стойност 250 млрд. долара се очаква да нараснат до 30% на 15 октомври. И двете страни наложиха взаимни мита за няколко милиарда долара, което създаде несигурност на световните пазари и затрудни икономическия растеж в световен мащаб.

Пазарната реакция на публикуването на американските данни за повишението на работните места в частния сектор също е от значение.

През септември нивото на безработицата в САЩ намалява до 50-годишен минимум, а работните места се увеличават със 136 000, което е под прогнозираните 145 000 позиции.

Очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ се засилват през последните дни заради разочароващите данни от миналата седмица, които показвватсериозно свиване в производствения сектор на САЩ.

Доларовият индекс, който проследява силата на американските пари спрямо кошницата от конкурентни валути достига 98,90 пункта след увеличение с 0,09%.

Йената се търгува на ниво от 106,85 йени за долар. Австралийският долар се разменя при цена от 0,675 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още