fallback

Новината за изтегляне на закона за екстрадиция изстреля борсата в Хонконг с 4%

Австралийският показател S&P/ASX 200 приключи сесията на червена територия, въпреки че данните за БВП отговориха на пазарните очаквания

11:19 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор

Новината за това, че противоречивият закон за екстрадицията към Китай ще бъде изтеглен изстреля в Хонконг индекса Hang Seng с 4,05%, съобщава CNBC.

Лидерът на Хонконг Кари Лам се очаква в сряда официално да изтегли законопроекта за екстрадицията, който предизвика продължилите с месеци протести в града, става ясно от публикация на Ройтерс, който се позовава на South China Morning Post и други местни медии.

Акциите на железопътния оператор MTR, който бе засегнат от прекъсвания в работата си и повреда на инфраструктурата заради протестите, поскъпнаха с 6,74%. Авиокомпанията Cathay Pacific отчете ръст в цената на книжата си със 7,82%. Изпълнителният директор на компанията се оттегли в средата на август на фона на силен политически натиск от страна на Пекин, след като беше установено, че един от пилотите е участвал в протестите в Хонконг.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite прибави 0,93% към стойността си, а Shenzhen component – 0,69%.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите в Китай на Caixin/Markit през август достигна 52,1 пункта – най-високото му ниво от май насам. Според официалните данни пък публикувани през уикенда показателят се повишава за първи път от пет месеца.

Бенчмаркът на сините чипове в Япония Nikkei 225 нарасна с 0,12%, докато Topix се понижи с 0,26%.

В Южна Корея показателят Kospi се придвижи във възходяща посока с 1,16%.

Австралийският измерител S&P/ASX 200 се понижи с 0,31%, въпреки че данните за БВП за второто тримесечие отговориха на очаквнаията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс. Икономиката на страната е отчела ръст с 0,5% спрямо първото тримесечие и с 1,4% на годишна база.

Междувременно пазарите следят и доходността по облигациите в САЩ, след като доходността по 10-годишните книжа спадна до тригодишно дъно от 1,441% във вторник след разочароващите данни за производствената активност в САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още