fallback

Азиатските борси не намериха единна посока в края на седмицата

Японският бенчмарк Nikkei 225 отчете минимално повишение, след като вчера падна до 6-месечно дъно

11:40 | 16.08.19 г.

Азиатските фондови борси не намериха единна посока в петък, като във фокуса на инвеститорите е доходността по облигациите в САЩ, както и развитието на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин, съобщава CNBC.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite нарасна с 0,29%, а Shenzhen component – с 0,57%.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng добави 0,85% към стойността си на финала на търговията. Акциите на Ping An Insurance Group поскъпнаха с 2,52%, след като в четвъртък компанията обяви най-силния ръст на печалбата си за първото полугодие.

В Япония бенчмаркът на сините чипове Nikkei 225 се възстанови от по-ранните си загуби, завършвайки сесията с минимален ръст от 0,06%. Индексът вчера пропадна до 6-месечно дъно.

Междувременно в Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 0,58%, Акциите на производителя на чипове SK Hynix поевтиняха с 0,65%, а на  LG Chem – с 1,08%.

Австралийският показател S&P/ASX 200 се придвижи на червена територия с 0,04%.

Инвеститорите следят отблизо доходността по облигациите в САЩ. Доходността по 30-годишните облигации в четвъртък се понижи до рекордно ниско ниво от малко над 2%. В същото време доходността по десетгодишните облигации докосна тригодишно дъно и достигна 1,5521%. 

Кривата на доходността при държавните облигации на САЩ се обърна в сряда за първи път от 2007 г. насам като знак, че най-голямата икономика в света може да изпадне в рецесия.

„Мисля, че е рано да се каже, че рецесията ще се случи на всяка цена и че е неизбежна“, коментира Роджър Бейкъм от Citi Private Bank.

На търговския фронт говорител на китайското външно министерство заяви в четвъртък, че Пекин се надява със САЩ да доближат позициите си по търговските въпроси. Това изявление дойде, след като Китай каза по-рано, че американските мита сериозно нарушават консенсуса, постигнат от президентите на двете страни по време на срещата на върха на Г-20 през юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още