fallback

Въпреки вчерашния ръст на Wall Street акциите в Азия не намериха единна посока

Инвеститорите остават предпазливи на фона на нерешения търговски спор между Китай и САЩ

11:13 | 09.08.19 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите борси в Азия не намериха обща посока в петък въпреки устойчивото възстановяване на Wall Street, защото фючърсите за американския фондов пазар са надолу.

Инвеститорите остават предпазливи на фона на нерешения търговски спор между Китай и САЩ. Според съобщения в медиите сега американското правителство възнамерява да задържи решението си да рестартира бизнеса на американски компании с технологичния гигант Huawei. Причината е неотдавнашното съобщение от Пекин за спиране на вноса на американски селскостопански продукти.

В Токио Nikkei 225 нарасна с около половин процент до 25 684,82 пункта, Topix остана с в зоната на печалбата с плюс от 0,35 процента. В последните търговски дни над търговията тежеше поскъпването на йената, тъй като автоматично прави японските стоки по-скъпи за чуждестранните купувачи. Но валутата отново започна да поевтинява. Икономиката на Япония расте за третото поредно тримесечие - с 1,8% на годишна база за тримесечието между април и юни. Темпът на растеж обаче се забавя, след като третата по големина икономика в света отчете растеж от 2,8% през първите три месеца на годината. На тримесечна база БВП се увеличава с 0,4% за периода.

Газовата и петролната компания Inpex Corp беше един от лидерите в Япония с повишение от 2,7%, след като през второто тримесечие отчете ръст на печалбата от 41%. Козметичната компания Shiseido също отчете значителен ръст – с с 8,8 процента след съобщения за растящи успехи в продажбите, особено на китайския пазар. Сред губещите бе Shinsei Bank със спад от повече от десет процента, след като инвеститорът JC Flowers & Co обяви, че ще продаде акции на банката на стойност 700 млн. долара.

На борсите на континенталната част на Китай CSI 300 се понижи с 1% до 3633,42 пункта. В Хонконг Hang Seng спадна в същото време с 0,3% до 26 043,99 пункта. Ежедневните масови протести в китайския специален административен район срещу градската управа продължават да причиняват голяма несигурност. Въпреки това изненадващо силните данни за износа от Китай стабилизираха курсовете.

Индексът MSCI за азиатски акции извън Япония отчете ръст от 1,1% до 491 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още