fallback

Търговската война хвърля сянка над азиатските борси

Можем да станем свидетели на по-дълъг период на отвръщане от риска, твърдят анализатори

11:02 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател

Опасенията за по-нататъшна ескалация в търговския спор между САЩ и Китай натежаха и над азиатските пазари в началото на новата седмица.

Инвеститорите се отдръпват от акциите и търсят прикритие в считани за сигурни активи убежища, като йената, златото и държавните облигации. 

„Можем да станем свидетели на по-дълъг период на отвръщане от риска", поясняват анализаторите от TD Securities, базиран в Сингапур брокер, цитирани от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че от 1 септември ще наложи специални мита за досега пощадените китайски стоки в размер на 300 милиарда долара. Китай обяви контрамерки. Това подхранва страха от глобална рецесия.

В Япония свилият се още в петък с над 2 на сто водещ индекс Nikkei 225 загуби още 1,74 на сто до 20 720,29 пункт. Освен от търговската война той пострада и от силната йена, която оскъпява износа на японските експортноориентирани предприятия. Валутата се счита за убежище.

В Сеул Kospi падна с 2% до най-ниското си ниво от декември 2016 г. Индексът MSCI за акции от азиатско-атлантическият регион без Япония се срина с около 2 на сто.  

Водещият в континентален Китай индекс CSI, който обхваща най-големите 300 компании в страната, спадна с 1,57 на сто до 3688,50 пункта. В Хонконг на фона на политическата криза спадовете са още по-сериозни. Hang Seng се сви с 2,9 на сто до 26 138,50 пункта. Премиерът Кери Лам заяви в понеделник, че правителството ѝ е решено да наложи реда и справедливостта и да върне доверието. Според наблюдатели протестите са най-тежката политическа криза на Хонконг от връщането му на Китай преди 22 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още