fallback

Рестартът на търговските преговори между САЩ и Китай тласна нагоре индексите в Азия

Акциите на Tencent поскъпнаха с 0,75%, след като технологичният гигант обяви, че ще си партнира с Qualcomm относно гейминг устройствата и 5G мрежата

11:06 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия на зелена територия. Инвеститорите са насочили своето внимание към възобновените търговски преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

В Япония бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei 225 напредна с 92,51 пункта, или с 0,43%, до 21 709,31 пункта. 

Японската централна банка (ЯЦБ) продължава да се придържа към своята ултрахлабава парична политика. Както се очакваше, ЯЦБ остави във вторник целта си за краткосрочната лихва на ниво -0,1%. В същото време тя потвърди обещанието си да запази доходността на 10-годишните държавни облигации на равнище от нула процента.

По този начин търговските банки ще могат да получат почти безплатни пари от централната банка, а заемите за бизнеса и инвестициите на потребителите трябва да останат евтини. Лихвите трябва да останат изключително ниски поне до пролетта на 2020 г., казва се в съобщението. Банката няма да се колебае при по-нататъшното облекчаване на паричната политика, ако стане все по-трудно да се постигне целта за инфлация от два процента, поясняват централните банкери. Новото в изявлението на централната банка обаче е, че тя ще действа „без колебание“, ако тенденцията тръгне към инфлация от 2%.

В Китай континенталният показател Shanghai composite прибави 0,39% към стойността си, достигайки ниво от 2952,34 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng се повиши с 57,81 пункта, или с 0,21%, до 28 164,22 пункта.

Акциите на Tencent поскъпнаха с 0,75%, като технологичният гигант обяви в понеделник, че ще си партнира с Qualcomm относно гейминг устройствата и 5G мрежата.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза ръст от 0,45% до 2038,68 пункта.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,98%.

В Австралия измерителят ASX 200 се повиши с 0,28 на сто до 6845,10 пункта.

Основната тема във фокуса на инвеститорите отново са преговорите между САЩ и Китай, които ще продължат през тази седмица, възраждайки надеждите за напредък към постигане на споразумение между двете най-силни икономики в света.

В същото време се очаква Федералният резерв на САЩ, който ще проведе двудневно заседание през тази седмица, да понижи лихвите с 25 базисни пункта, отговаряйки макар и неволно на призива на президента Доналд Тръмп за разхлабване на паричната политика на фона на все пак стабилната американска икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още