fallback

Червен край за азиатските борси след предпазлива търговия

Инвеститорите действаха предпазливо в очакване на предстоящото изказване на гуверньора на Фед Джером Пауъл пред банковата комисия на Сената

10:57 | 26.02.19 г.

Основните борсови индекси в Азия и Тихоокеанския регион завършиха днешната сесия с понижения, докато инвеститорите продължават да гледат предпазливо на развитията в търговските преговори между Вашингтон и Пекин, съобщава Market Watch. 

От друга страна търговците действаха предпазливо в очакване на предстоящото изказване на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред банковата комисия на Сената по-късно днес.

На Токийската фондова борса индексът на сините чипове Nikkei 225 се понижи със 78,84 пункта, или с 0,37%, до 21 449,39 пункта, съобщава CNBC.

Акциите на технологичната компания Fanuc поевтиняха с 1,4 на сто, докато тези на автомобилните концерни Toyota и Honda прибавиха към стойността си съответно 0,48% и 0,78%.

В Китай континенталният измерител Shanghai Composite отчете спад от 0,67 на сто до 2941,52 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng изтри 174,88 пункта от стойността си, приключвайки деня на ниво от 28 784,42 пункта.

Акциите на китайския лидер в онлайн търговията Alibaba Group поскъпнаха с 3,58 на сто, докато тези на PetroChina и China Petroleum & Chemical Corp. изтриха от стойността си съответно 1,10% и 0,23 на сто.

Южнокорейският бенчмарк Kospi отбеляза понижение от 0,27% до 2226,60 пункта, като книжата на Samsung Electronics поевтиняха с повече от 1,2%.

В Австралия индексът ASX 200 спадна с 0,94% до 57,90 пункта.

азия

Акциите на местните енергийни компании отчетоха понижение. Книжата на Woodside Petroleum и Beach Energy поевтиняха съответно с 0,43% и 0,25 на сто, докато тези на Santos изтриха от стойността си 2,41%.

Много пазарни анализатори споделят своето виждане, че силните резултати на китайската континентална борса напоследък се дължат на спекулации заради еуфорията около търговските преговори и изказванията на американския президент Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин.

Очаква се двамата лидери да се срещнат през март в САЩ за доизясняване на въпросите около търговското споразумение и финализиране на преговорите между двете най-силни икономики в света.

Вчера Тръмп заяви, че отлага повишаването на митата върху вносните китайски стоки за 200 млрд. долара, тъй като двете страни са постигнали "значителен напредък" в преговорите.

Инвеститорите все пак остават предпазливи заради липсата на яснота около търговските разговори, което се видя и в днешната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още