fallback

Забавянето на инфлацията в Япония оказа натиск върху борсите в Азия

Във фокуса на инвеститорите беше и новината за задържането на двама китайски граждани от американската прокуратура по обвинение за участие в хакерски атаки

11:12 | 21.12.18 г.

Повечето борси в Азия приключиха последната сесия от седмицата с понижения на фона на публикуваните данни за продължаващото забавяне на годишната базисна потребителска инфлация в Япония, съобщава CNBC. 

Новината за японската инфлация през ноември засили пазарните очаквания, че местната централна банка ще се въздържи да свие стимулите си за още дълго време, докато цените остават далеч от своята цел.

Информацията насочи вниманието към предупреждението на Харухико Курода, гуверньорът на Японската централна банка, който заяви в четвъртък, че нарастващите икономически рискове ще оставят банката отворена към идеята за увеличаване, а не за свиване на стимулите.

На фона на тази новина японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се раздели с 226,39 пункта, или 1,11%, като завърши деня на ниво от 20 166,19 пункта.

След решението на Японската централна банка акциите на останалите финансови компании в страната поевтиняха. Цените на книжата на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group се понижиха съответно с 2,22% и 2,21 на сто.

В Южна Корея измерителят Kospi отчете ръст от 0,07 на сто до 2061,49 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 0,69% до 5467,60 пункта, като акциите на големите банки продължават да поевтиняват.

азия

На китайските пазари континенталният измерител Shanghai Composite отметна 0,79% от стойността си като завърши сесията на ниво от 2516,25 пункта. Хонконгският показател Hang Seng отбеляза повишение с 0,51 на сто до 25 753,42 пункта.

Акциите на Tencent Holdings Ltd. поскъпнаха с около 4,2%, след като представител на китайски регулатор заяви, че някои нови игри са били одобрени за продажба след продължителното замразяване на разрешителните.

Действията на инвеститорите бяха повлияни и от излязлата в четвъртък новина за обвиненията, които американското министерство на правосъдието повдигна срещу двама китайски граждани за участие в мащабна хакерска акция.

Прокурорите са разкрили връзка между въпросните обвиняеми и китайското правителство.

„Китай трудно ще докаже, че не е замесена в този случай”, заяви зам.-главният прокурор по делото Род Розенщайн по време на пресконференция.

Случаят ще обтегне допълнително взаимоотношенията между Вашингтон и Пекин, което ще окаже неминиемо влияние на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още