fallback

Изборът на нов премиер успокои борсата в Австралия

Повечето азиатски борси се придвижиха във възходяща посока въпреки ескалирането на напрежението на търговския фронт

11:45 | 24.08.18 г.

Повечето азиатски борси се придвижиха във възходяща посока въпреки ескалирането на напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай. Пазарите проследиха и развитието на политическата ситуация в Австралия и данните за инфлацията в Япония, обобщава CNBC.

Австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,05% след новината, че финансовият министър на Австралия Скот Морисън ще оглави правителството. Той спечели битката с вътрешния министър Питър Дътън за поста, както и с външната министърка Джули Бишъп, която беше елиминирана още на първия тур на вътрешнопартийния вот.

Пазарите в Китай се представиха смесено. На борсата в Хонконг индексът HangSeng изтри 0,41% от стойността си до 27677,43 пункта. В континенталната част на страната показателят Shanghai Composite се възстанови от първоначалните си загуби и приключи сесията с ръст от 0,18% до 2729,43 пункта.

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 нарасна с 0,85%, а по-широкият измерител Topix – с 0,65%.

Междувременно стана ясно, че годишната потребителска инфлация в Япония е останала без промяна през юли, а държавният натиск върху телекомуникационните компании да понижат таксите може да се отрази на цените и занапред, подкопавайки допълнително усилията на централната банка да постигне ценовата си цел. 

В Южна Корея показателят Kospi прибави 0,46% към стойността си, изпращайки последната сесия за седмицата на ниво от 2293,21 пункта.

Във фокуса на пазарите остава ситуацията на търговския фронт, след като САЩ и Китай завършиха двудневните си преговори, очаквано без голям пробив, на фона на ново ескалиране на търговското напрежение след активирането на пореден кръг двустранни мита върху стоки за по 16 млрд. долара.

Според изчисления на икономисти всеки 100 млрд. долара в стоки, засегнати от мита, ще доведат до свиване на световната търговия с около 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още