fallback

Еманюел Макрон: Пътят на коприната не е само китайски

Първата визита на френския президент в Китай подсказва за нов етап в дипломацията му, съсредоточена досега в Европа и Африка

11:17 | 08.01.18 г.

Новият "Път на коприната" не може да бъде еднопосочен, коментира френският президент Еманюел Макрон по време на своята първа визита в Китай, пише Ройтерс. Според него Европа и Пекин трябва да работят заедно за реализацията на инициативата.

Китай обяви плановете си за "Пътя на коприната" - инициативата One Road, One Belt, още през 2013 година, но през миналия май се проведе и голяма конференция, свързана с китайските инвестиции в Европа по този план. Те предвиждат 1 трилион долара в развитие на пътна инфраструктура, включително и нови маршрути през Индийския океан и Червено море, която да свърже Азия и Европа, припомня France 24. 

Инициативата беше вписана и в устава на управляващата Коминустическа партия по време на конгреса, провел се през октомври 2017 г.

"Древният Път на коприната не е бил само китайски", отбеляза днес френският президент Еманюел Макрон и допълни, че по дефиниция подобни пътища никога не са еднопосочни.

Освен че подкрепи инициативата на китайския президент Си Дзинпин, Макрон призова за преразглеждане и на отношенията между Китай и Европейския съюз като цяло, призовавайки за по-балансирани търговски отношения.

Посещението на Макрон в Китай започва от древната столица Сиан, отправната точка на Пътя на коприната в древността, пише още БТА. Анализатори посочват, че с този ход френският президент засвидетелства подкрепата си за китайската инициатива.

От Сиан Макрон повтори призива си за "реципрочност" в търговските отношения между Китай и Европа, предава Bloomberg.

"Дойдох тук, за да заявя пред Китай решимостта си да прехвърлим партньорството между Европа и Китай в 21-ви век", каза Макрон. "Искам заедно да дефинираме правилата за балансирани отношения, при които всички ще спечелят. Трябва първо заедно да решим каква ще е рамката".

По-късно Макрон ще отпътува за Пекин, където ще остане до сряда.

Неговото първо посещение в Азия бележи и нов етап за дипломацията му, съсредоточена досега върху Европа и Африка. Според AFP френският президент ще потърси подкрепата на Китай в няколко области - борбата с тероризма и климтичните промени, особено след отказа на САЩ да участват в Парижкото споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още