fallback

Апетитът на Китай за въглища се стопява, но цената върви нагоре

С новия тласък за китайската икономика се върнаха и старите проблеми с качеството на въздуха

11:19 | 04.12.17 г.

Има индикации, че потреблението на въглища в Китай ще се свие, което е свързано с фокуса към зелените технологии и стремежа към намаляване на замърсяването, особено през зимата, пише в свой анализ за Ройтерс колумнистът Клайд Ръсел.

Експертът се позовава на данни за вноса на въглища в Китай, който намалява непрекъснато в последните четири месеца. Страната внася суровината основно от Австралия и Индонезия.

Другата причина за ограничаването може да се търси и в местния добив, който се увеличава с 4,8% на годишна база в периода януари-октомври.

Топлоцентралите в Китай използват като основна суровина за производството си въглища. Тяхното производство се свива с 2,8% през октомври спрямо септември, но за първите десет месеца на годината все още е с 5,4% по-високо спрямо същия период на миналата година. Увеличението е подкрепено именно от местния добив на въглища.

Пазарът обаче не обръща внимание на случващото се в Китай и цената на въглищата дори расте. На спот пазара в австралийското пристанище Нюкасъл, което е водещо за въглищата, използвани за нуждите на енергетиката (производство на електричество и за отопление), към 1 декември вече достига 96,90 австралийски долара (малко под 74 щатски долара) за тон.

На 2 октомври цената им беше 89,80 долара, а спрямо средата на май въглищата в региона са поскъпнали с 36%.

В същото време Financial Times съобщава за недостиг на природен газ в северните индустриални части на страната, което е свързано с желанието на тези провинции бързо да преминат от въглища на газ и така да изпълнят поставените им екологични цели. 

Икономическата криза в страната намали замърсяването в големите градове в последните години, но през последните месеци китайската икономика отново дръпва и това връща и старите проблеми с качеството на въздуха. Това води и до опитите на правителството да ограничи използването на въглища поне през зимния сезон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още