fallback

Собственикът на най-голямата схема на Понци в Китай е осъден на доживотен затвор

Дин Нин е председател на Yucheng Group, която контролира платформата Ezubao. Според властите тя е измамила 900 хил. души с над 7,6 млрд. долара

12:16 | 12.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Пекински съд осъди собственика на компанията зад най-голямата измама с онлайн кредитиране в Китай на доживотен затвор, предаде Bloomberg.

Дин Нин, председател на Yucheng Group, трябва да плати и глоба в размер на 100 млн. юана (15 млн. долара) за измама при набиране на средства, контрабанда на ценни метали и незаконно притежаване на оръжие, става ясно от решението на съда.

Yucheng контролира платформата Ezubao, която според властите е измамила 900 хил. души с над 7,6 млрд. долара. Друг директор на Yucheng също е осъден на доживотен затвор, а 24 служители са получили присъди между 3 и 15 години.

През миналата година Дин Нин призна пред държавната телевизия, че Ezubao е привлякла пари от инвеститори, предлагайки високи лихви. Близо 95% от инвестиционните проекти, представени в платформата, не са съществували, като на практика тя е била схема на Понци, плащайки само на някои инвеститори. Властите започнаха разследване през декември 2015 г., след като се усъмниха в затягане на паричния поток и откриха признаци, че директорите са започнали да преместват средства и да унищожават улики.

Ezubao е най-големият от серия подобни случаи, които доведоха до затягане на регулациите за интернет финансирането в Китай през миналата година. Тогава бяха наложени тавани на кредитите, които могат да се отпускат през подобни платформи за финансиране от физически лица, и беше забранено на платформите да приемат публични депозити или да продават продукти за управление на благосъстоянието.

Съдът е установил също, че Дин Нин и Yucheng International Holdings Group са виновни за контрабанда на ценни метали, незаконно притежаване на оръжие и нелегално пресичане на граници. Yucheng International, дъщерно дружество на Yucheng Group, е глобено с 1,8 млрд. юана, сочи още решението на съда. Властите се опитват да възстановят част от загубите за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още