fallback

Ким Чен-ун заръча да се увеличи производството на ракетни двигатели и бомби

Севернокорейският лидер посети Института по химически материали на Академията за отбранителна наука

09:51 | 23.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поръчал за се увеличи производството на повече ракетни двигатели и бомби, съобщават официалните медии в Северна Америка, като се позовават на доклад, в който обаче не се съдържат заплахи срещу Вашингтон, предава Ройтерс.

Докладът е за посещение на Ким в Института по химически материали на Академията за отбранителна наука. Там той е бил информиран а процеса на производство на съдове за бомбени глави на междуконтинентални балистични ракети и ракетни двигатели, допълва информационната агенция.

„Той инструктира института да произвежда повече ракетни двигатели и върхове на ракетни бойни глави чрез по-нататъшно разширяване на производствения процес и производствения капацитет“, съобщава севернокорейската новинарска агенция KCNA.

Северна Корея проведе две ядрени изпитания и десетки изпитания на балистични ракети от началото на миналата година, което значително повиши напрежението на силно милитаризирания Корейски полуостров, отбелязва Ройтерс.

Две изпитания на междуконтинентални балистични ракети през юли доведоха до затягане на глобалните санкции срещу Пхенян.

Последното изпитание на ракети от 28 юли постави континенталната част на САЩ в обхват, което нагнети напрежението между Пхенян и Вашингтон и предизвика опасения за нов конфликт на полуострова. Последваха незабавни военни учения на САЩ и Южна Корея.

В съобщението на севернокорейската агенция се посочва, че Ким специално е благодарил и е дал бонуси на служителите на института, като ги е нарекъл герои. Снимка от посещението показва лидерът на Северна Корея, облечен в сив костюм, да се усмихва пред голяма диаграма, която описва някакъв производствен процес.

Огнената реторика на Ким от последните седмици обаче се е успокоила, отбелязва Ройтерс. Преди няколко седмици той заплаши да изстреля ракети в морето близо до американската тихоокеанска територия Гуам, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че ще се изправи срещу "огън и ярост", ако заплашва САЩ.

Междувременно Вашингтон наложи нови санкции срещу китайски и руски фирми и няколко физически лица заради подкрепа на ядрените и ракетните програми на Пхенян.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още