fallback

Азиатските индекси започват седмицата без единна посока

В полезрението на инвеститорите остават политическите рокади в Белия дом и военните учения между САЩ и Южна Корея

11:40 | 21.08.17 г.

Азиатските пазари се търгуваха смесено в понеделник в момент, в който инвеститорите анализират политическата ситуация във Вашингтон, пише CNBC.

Японският основен индекс Nikkei 225 се понижи с 0,40% до 19 393,13 пункта, след като ръстът при петролните компании беше стопен от спадовете при повечето автомобилни производители, както и при финансовите и технологичните компании. По-рано през сесията индексът спадна до най-ниските си нива от над три месеца и половина.

На Корейския полуостров Kospi отписа 0,14% до 2 355 пункта след началото на съвместно военно обучение между силите на САЩ и Южна Корея.

Австралийският ASX 200 също остана на червена територия, като изтри 0,37% от стойността си до 5 725,9 пункта с понижения в здравния и телекомуникационния сектор. Финансовият подиндекс се търгуваше със спад от 0,29%.

Китайските пазари обаче се разграничиха от общата негативна тенденция на пазарите, като записаха повишения. На континенталните пазари Shanghai Composite прибави 0,57% до 3 287,32 пункта, а Shenzhen Composite се повиши с 0,75% до 1 916,41 пункта.

В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,48% малко след 10 часа българско време. 

Източник: CNBC

Инвеститорите все още анализират случващото се на политическата сцена в САЩ, след като главният стратег на Доналд Тръмп в Белия дом Стив Банън заяви в интервю за политическото списание The American Prospect миналата седмица, че САЩ са "в икономическа война" с Китай. В петък Белият дом потвърди, че Стив Банън напуска поста си, след като според АФП той си навлякъл гнева на президента заради изнасяне на поверителна информация за пресата.

В корпоративен план австралийската Fortescue Metals Group обяви 113% годишен ръст на нетната печалба за годината, приключила към 30 юни. Акциите на компанията поскъпнаха с 6,36%, след като дружеството обяви по-висок от очакваното дивидент.

Сред компаниите с по-големи движения в цената на акциите в понеделник е и австралийският производител на стомана Bluescope, чиито книжа поевтиняха с 21,83%, след като компанията понижи прогнозата си за печалбата на фона на засилващата се конкуренция в сектора.

Цените на петрола спаднаха в първия търговски ден за седмицата, като фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 0,36% до 52,53 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол отписаха 0,25% от цената си до 48,39 долара за барел.

На валутния пазар доларовият индекс се търгува с ръст до 93,529 пункта малко след 10 часа българско време. В същото време зелената валута отстъпи леко спрямо йената до 109,02 йени за един долар, оставайки под нивото от 110 йени за долар в началото на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още