fallback

Геополитиката и китайската инфлация доведоха до спадове на азиатските борси

Имаше повишено търсене на активи убежища

12:25 | 09.08.17 г.

Повечето азиатски индекси се понижиха в сряда, тъй като геополитическите напрежения се върнаха на дневен ред, а пък потребителската инфлация в Китай не отговори на очакванията, съобщи CNBC.

Геополитическото напрежение се натрупа, след като президентът Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че САЩ ще реагират „с огън и ярост“, ако Пхенян продължи със заплахите към Вашингтон. Малко след това предупреждение Северна Корея заяви, че обмисля нанасянето на ракетен удар срещу тихоокеанския остров Гуам, който е американска територия.

Търсенето на активи убежища се повиши след това изявление. Йената поскъпна спрямо долара до 109,71 йени за долар. Спотовата цена на златото също се повиши до 1 265,20 долара за тройунция. По-рано златото поевтиня, тъй като доларът поскъпна.

Междувременно пазарите анализираха данните за инфлацията в Китай. През юли производствената инфлация остава на ниво от 5,5% на годишна база, а потребителската инфлация е 1,4%.

В корпоративната сфера Commonwealth Bank of Australia обяви, че годишната й печалба е нараснала с 4,6%. Акциите на банката поскъпнаха с 0,57%.

В Япония беше обявено създаването на смесено дружество между Sumimoto Mitsui Financial Group и Yahoo Japan. Новата компания ще обработва данни на потребителите, тъй като японската банка иска да подобри услугите си.

Акциите на Toshiba поскъпнаха с 3,2%, след като по-рано през сесията цената се повиши с над 6%. Одиторът на компанията PricewaterhouseCoopers Aarata се очаква да одобрят годишния отчет на технологичната компания. Въпреки това се очаква PWC да изрази негативно мнение за вътрешния контрол в компанията.

Пазарите в Сингапур са затворени за национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още