fallback

Moody's понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Катар до "негативна"

Вероятността дипломатическата криза да продължи до 2018 г. се увеличава, според рейтинговата агенция

10:43 | 05.07.17 г.

Международната рейтингова агенция Moody's понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Катар до "негативна" заради дипломатическата криза в региона на Персийския залив. Това означава, че в следващите месеци компанията може да понижи кредитния рейтинг на емирството.

В съобщението на агенцията се подчертава, че вероятността периодът на несигурност да продължи до 2018 г. се увеличава и намирането на бързо решение на спора през следващите месеци е малко вероятно.

Moody's очаква ситуацията да засегне износа на природен газ от Катар. Емирството е световен лидер по запаси от газ и най-голям износител на втечнен природен газ.

Онлайн изданието gulfnews.com припомня, че другата водеща световна рейтингова агенция - Standard & Poor’s (S&P), първа понижи кредитния рейтинг на страната няколко дни след избухването на дипломатическата криза.

Агенцията понижи и перспективата пред рейтинга на Катар на „негативна“, което означава, че може да продължи да понижава оценката си за икономиката на емирството.

Moody’s обаче засега запазва рейтинга на страната на ниво Аа3 заради редица силни страни на икономиката. Значителната нетна активна позиция на правителството на Катар и изключително високите нива на богатство ще продължат да осигуряват силна подкрепа за кредитния профил на държавния дълг, подчертава се в съобщението.

"Ако няма бързо решение, икономическата активност вероятно ще бъде възпрепятствана от наложените досега мерки", коментира Стефен Дайк, старши кредитен директор суверенен риск в Moody’s.

Той допълва, че износът на въглеводороди в Катар не е засегнат на този етап, но има съобщения за прекъсване на експорта на невъглеводороди и принудително спиране на производството на хелий.

"Прекратяването на преките полети между Катар и държавите от коалицията, която бойкотира страната, ще засегне услугите в сферата на консултациите и туризма. Това вероятно ще се отрази и върху рентабилността на корпорациите, както и държавни или свързани с правителството субекти, като авиокомпанията Qatar Airways“, допълва той.

Moody's смята, че продължителният период на несигурност ще се отрази негативно върху настроенията на бизнеса и чуждестранните инвеститори. Това може да прекъсне и дългосрочните планове на правителството за диверсификация, които предвиждат позиционирането на Катар като център за въздушно движение, туризъм, медицински услуги, образование и спорт.

Подобна обосновка приложи и S&P, когато понижи рейтинга на Катар през юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още